Предпазва ли противогрипната ваксина срещу COVID-19? И ако да -

...
Предпазва ли противогрипната ваксина срещу COVID-19? И ако да -
Коментари Харесай

Който е ваксиниран срещу грип, по-рядко се заразява с коронавирус

Предпазва ли противогрипната ваксина против COVID-19? И в случай че да - за какво? Лекари от Мичиганския университет са разгласили в профилираното издание American Journal of Infection Control смайващи резултати от тяхно проучване. Те са анализирали данните на 27 201 пациенти от американския щат Мичиган, които до 15 юли 2020 година са се тествали за COVID-19. От тях съвсем 13 000 са били имунизирани против грип. Лекарите са открили, че в групата на имунизираните против сезонния грип по-малко хора са се заразили с ковид (4%), в сравнение с в групата на неимунизираните (4,9%). Освен това на пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били приети в болница или изкуствено обдишвани, а междинният им престой им в болница е бил по-кратък. По отношение на смъртността обаче не е открита никаква основна разлика сред двете групи пациенти.

Каква роля играе вроденият имунитет?

Важният въпрос, който си задават експертите, гласи: има ли за това здравно пояснение? Възможно ли е да вземем за пример резултатът да се дължи на това, че вродената имунна отбрана се засилва по-силно след слагането на противогрипна ваксина? Следва да се знае, че вроденият имунитет действа без значение от добития. Придобитата имунна отбрана се задейства след заразяване с ковид, при което в организма се основават антитела. Те пък нападат шиповите протеини на вируса и по този метод го обезвреждат.

Вроденият имунитет, който се засилва след слагането на противогрипна ваксина, се състои от няколко детайла. Те реагират по друг метод на нашественици, проникващи извън. Към тази „ защитна “ войска на съществуващия по рождение присъщ имунитет, спадат да вземем за пример фагоцитите и дендритните кафези, както и разнообразни цитокини (протеини, които играят значима роля за имунната реакция и при възпалителните процеси в тялото),както и Т-левкоцити и B-левкоцити (бели кръвни телца). Фактът, че другите имунизации се отразяват добре на имунната отбрана, е известно да вземем за пример от имунизирането против морбили. Изследвания демонстрираха още преди години, че ваксинираните деца получават по-дълготрайна и по-силна имунна отбрана против редица причинители. Но е допустимо и друго пояснение: да вземем за пример това, че хората, имунизирани против грип, са просто по-предпазливи от неимунизираните, заради което по-рядко се разболяват и от COVID-19. Обикновено против грип се имунизират най-вече хора от рисковите групи (по-възрастните и хората с съпътстващи заболявания).

Две проучвания с два забавни резултата

В Съединени американски щати, да вземем за пример, през предходната година огромна част от по-възрастните хора навреме са се подложили на доброволна изолираност, което ги е предпазило от зараза с ковид. Срещу сходна причинно-следствена връзка приказват обаче минимум два обстоятелството: при по-възрастните хора COVID-19 протича по-тежко, което обаче не се следи измежду имунизираните с противогрипна ваксина в Мичиган. Освен това има и едно друго изследване от предходната година, което още няма експертна оценка, и което поддържа имунологичното пояснение: медицински служащи в Нидерландия, които през миналогодишния грипен сезон (2019/2020) са се ваксинирали против грип, са се заразявали с COVID-19 доста по-рядко, в сравнение с техни сътрудници, които не са били имунизирани.

Автор: Фабиан Шмид
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР