Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с

...
Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с
Коментари Харесай

Енергийният министър: Няма да е лесно предоговарянето с турската Боташ

Предоговарянето на контракта за достъп до турската газова мрежа с държавната компания " Боташ " няма да е елементарно. Това разгласи в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " служебният енергиен министър Владимир Малинов. Самият Малинов разгласи, че е сдържан оптимист за предоговарянето.

" Аз съм теоретичен тъй че всяко решение на Народното събрание би трябвало да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори контракта с " Боташ ". с турския енергиен министър и заявих безапелационната ни позиция. Няма да е елементарно да бъде предоговорен контракта, защото Турция е постигнала икономическа полза от него, само че имаме разбирането, че контракта е подписан при друга икономическа среда ", изясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен договора с " Боташ ", който е за. Според договара, страната ни е длъжна всеки ден да заплаща по 500 хиляди $ за достъп и транспорт на газ през турската газова система, без значение дали придвижва количества или не.

Основният мотив на на Гълъб Донев да бъде подписан контракта е, че тогава България не е имала задоволително различни направления за доставката на синьо гориво. Според контракта странати ни може да получава полутечен газ на терминалите на Турция, като същите количества " Боташ " доставя на границата от своя природен газ.

Междувременно Малинов заяви още, че сега България води за увеличение на доставките на природен газ към България и през Турция, а освен през Гърция. В момента към 35% от синьото гориво у нас идва точно от Каспийско море през Гърция по така наречен " Южен газов кулоар ".

" Има и спомагателни количества, които държавната петролно газова компания " Сокар " продава на свободния газов пазар и те влизат през Турция ", изясни Малинов.

Такива диалози служебният енергиен министър е провел със своя азербайджански сътрудник при визитата си в Баку през тази седмица. Тогава той беше част от делегацията водена от президента Румен Радев в азербайджанската столица.

" Обсъждали сме дълготрайно съглашение, което Сокар и Турция да подпишат за спомагателна опция за транспорт на спомагателни количества газ от каспийския район. И ние чакаме тези количества през нашата газопреносна мрежа да доближат пазарите на Централна и Източна Европа и да се усили размера на количества които " Сокар " да продава на българския пазар ", изясни Малинов.

Малинов изясни още, че България води и договаряния с Южна Корея за общи доставки към двете страни на природен газ. За тази цел през седмицата министърът се е срещнал с посланика на азиатската страна в София.

" Големите производители на природен газ избират да работят с дълготрайни контракти и огромни размери, тъй че е доста по-лесно да се води преговор когато сме две страни. Южна Корея е измежду страните, които са най-големи вносители на полутечен природен газ ", изясни Малинов. този развой.

Именно корейска компания се чака да строи новите блокове на АЕЦ " Козлодуй ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР