Предложенията за промени, свързани с предстоящите избори, не целят да

...
Предложенията за промени, свързани с предстоящите избори, не целят да
Коментари Харесай

Политиците да не пипат изборния кодекс

" Предложенията за промени, свързани с идните избори, не целят да защитят здравето и живота на хората, а да накарат колкото се може по-малко хора да отидат да гласоподават, а това е ужасно ".

Това заяви проф. доктор Красимир Калинов, някогашен член на ЦИК, по отношение на утвърдените от пpaвнaтa ĸoмиcия пpoмeни, свързани с идния вoт, които ръководещите предложиха да бъдат направени през Закона за извънpeднoтo пoлoжeниe.

Проф. Калинов акцентира, че на ЦИК ѝ се вменява да се преценява със закон, който е с изминал период на деяние.

" Законът за извънpeднoтo пoлoжeниe беше годен доникъде на април 2020-а година. Той е с изминал период ", акцентира той.

Според него няма действителни противоепидемични ограничения в тези оферти, те демонстрират, че задачата е да не се гласоподава всеобщо.

" На политиците не трябва да се дава да трансформират и да пипат Изборния кодекс. Трябва по някакъв метод да се търси друго решение - да нямат право да пипат тази материя, дори да си помислят да пипат. Това е кодекс, не може кодекс да се трансформира със закон ", категоричен е Калинов. 

Бившият член на Централната изборна комисия изясни, че съгласно Изборния кодекс ЦИК е длъжна да провежда изборите, а отбраната на популацията от епидемията не е в компетенциите ѝ.

По думите на проф. Красимир Калинов на идния вот ще има доста ниска изборна интензивност, което ще бъде в интерес на няколко партии.

" Машините, с които ще се гласоподава, са остаряла и доста елементарно манипулируема технология, която не дава отговор на актуалните стандарти. Другият проблем ще е с вписването на резултатите в протоколите - разписките ще се броят ли, или единствено от паметта на машината ще се взема резултатът. А какво става, в случай че има разминаване сред двете? Все въпроси, които остават без отговор ", акцентира проф. Калинов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР