Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на

...
Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на
Коментари Харесай

Бизнесът след срещата с Радев: Компенсациите за високите цени на тока не са достатъчни

Предложените от държавното управление обезщетения за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия не са задоволителни и е допустимо да доведат до внезапен спад в стопанската система, безработица и обществено напрежение. Това са декларирали на срещата с президента Румен Радев представители на работодателските организации. 

Президентът предложения представителните работодателски организации откакто те желаеха през вчерашния ден незабавно да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), както и среща с премиера Кирил Петков поради обстановката със скъпата електрическа енергия. На срещата при Радев през днешния ден обаче не участва нито министър председателят, нито отраслови министри.

В писмо до президента от 28 декември работодателите предизвестиха, че обстановката с цената на тока за небитовите консуматори става все по-драматична и заплашителна и че българските производители са изправени пред опасност, която не може да се съпоставя даже с финансовата рецесия от 2009 г. От бизнеса считат, че препоръчаните ограничения от Министерството на енергетиката не са работещи в променената обстановка, като предлагането за таван на компенсиране на енергийните разноски ще има опустошителни последствия за стопанската система ни.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев разяснява, че оферти таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща. 

" Таванът от 30% от пазарната цена в действителност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, само че няма да ги избави ", обясни Митрев настояванията на българските компании за компенсиране на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

" Ние показахме нашите калкулации, нашите разновидности за това, което би било заслужено обезщетение на процедура за този конфискуван запас от българските предприятия, който сега е в българската енергетика. Информирахме президента за това, че даже не са нужни средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови консуматори и че в края на краищата едно заслужено компенсиране, не просто няма да ни разреши да затънем като стопанска система, а може да ни даде голям късмет за стопански напредък ", добави Митрев. 

След срещата ръководителят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев изрази вяра президентът да откри най-правилните и подобаващи дейности в търсенето на решения на този кратковременен проблем. " Допълнително е разговаряно и за нуждата за разработване на нова Енергийна тактика на България ", уточни той и добави, че работодателските организации са предложили да се сътвори към президента експертен съвещателен съвет, който да работи както по тактиката, по този начин и по рискови проблеми и обстановки, каквато е актуалната. 

Велев има вяра, че плановете, които са били показани на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от в началото препоръчаното, с цел да се реализира обективен компромис. 

Председателят на АИКБ напомни, че предлагането на бизнеса е да се компенсират 75% от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лв. за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно контролиране.

От министерството на енергетиката оферират да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лв. за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като също така бъде въведено и ограничаване на компенсацията до 30 на 100 от пазарната цена. Според работодателите това ограничаване се обезсмисля при цени над 300 лв. за мегаватчас, тъй като се чака стойностите да доближат сред 500 лв. и 800 лв. за мегаватчас. Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране единствено над 185 лв. за мегаватчас, само че да няма ограничаване в компенсацията. 

Междувременно от ГЕРБ приканиха на изключителна конференция в централата на партията незабавно да бъде анулиран мораториума върху цените на тока и парното. " Не би трябвало да го има в този му тип (б.р. наложеният от Народното събрание мораториум). На електроразпределителните сдружения от 1 април би трябвало да им платим милиарди. Договорите им са стоманени и ще ни осъдят и ще ни ги вземат. ", съобщи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той попита за какво и синдикатите не вземат участие в срещата с Радев през днешния ден. " Защото споделят някои истини за проекта за възобновяване ли?! Или към този момент сме действителна президенстка република и кабинета и Народното събрание са функци на президента, с цел да вървят работодателите в президентството или работодателите са изчерпали доверието си за кабинета, с цел да вървят на " Дондуков " 2.? ", разяснява той.

" Учудва ме среща в подобен формат, в който го няма министъра на енергетиката, да не приказваме за премиера ", сподели още Борисом и заключи: " Днес събирането при Радев има единствено 2 смисли. Сега ще се накара на Киро и Асен, с цел да се направи на готин, както обича, или ще излъже нещо. "

Делян Добрев пък сподели графика за придвижването на цените на тока, съгласно която от май и юни, когато бе образувано служебното държавно управление, цените стартират преднамерено да се повишават, с цел да доближат 450 лева " Това е 4 пъти повече по отношение на прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за последваща година към 700 лева ", отбеляза Добрев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР