Предложените от кабинета промени в Закона за здравето влизат за

...
Предложените от кабинета промени в Закона за здравето влизат за
Коментари Харесай

Правна комисия обсъжда мерките след края на извънредното положение

Предложените от кабинета промени в Закона за здравето влизат за разискване в парламентарната Комисия по правни въпроси, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С тях държавното управление набелязва главните ограничения против разпространяването на ковид и превъзмогването на икономическите последствия от него след края на изключителното състояние, оповестено с решение на депутатите от 13 март. Срокът му изтича на 13 май, а кабинетът реши да не предлага неговото удължение.

Промените дават опция на министъра на опазването на здравето непосредствено да разпорежда противоепидемичните ограничения на територията на страната, както и да планува изискванията и редът за наложителна изолираност на заболели от заразни заболявания, на заразоносители, на контактните с тях лица и на хората, които са влезнали на територията на страната от други страни.

Здравният министър ще може да дефинира ограниченията общо за страната или за съответен район, в случай че това се постанова.

С цел отбягване на събирането на едно място на огромни групи възпитаници ръководещите оферират през образователната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас да не се организира национално външно оценяване.

Проектът планува и промени в редица други нормативни актове. В Административно-процесуалния кодекс категорично се вкарва двумесечен период за разглеждане на оспорването на административен акт, публикуван в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

Промените плануват и прецизиране на периодите за социално-икономически, финансови и здравни ограничения за превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР