Предложението на кмета Димитър Николов за изграждане на фотоволтаичен парк

...
Предложението на кмета Димитър Николов за изграждане на фотоволтаичен парк
Коментари Харесай

Депутат от Бургас: Искат да унищожат летателните способности на летище Равнец

Предложението на кмета Димитър Николов за създаване на фотоволтаичен парк и на апаратура за произвеждане на водород  в някогашната военна авиобаза в Равнец ще постави завършек на вероятността за основаване на индустриална зона, на свободна безмитна зона и на терминал за обслужване на " карго “ товари – разяснява националният представител Константин Бачийски.

През 2019 год. той за пръв път предложи план за промяна на рухналото летище, чиято благосъстоятелност беше трансферирана на Община Бургас с решение на Министерския съвет от 26.01.2017 год. Едно от изискванията в контракта за безплатно прекачване беше да бъдат непокътнати летателните качества на пистите.

На тази основа проектът на Бачийски беше привързан с развиването на авиобазата в Равнец като летище за карго полети, свързващо трафика на товари от целия свят. 

Освен че показа концепцията си пред участници в интернационалните стопански конгреси в Европа, в Близкия изток и в Азия, бургаският народен представител стартира работа със своя юридически и стопански екип за правенето на нужната документи за лицензирането на летище Равнец. Получаването на подобен лиценз би нараснало възможностите на зоната да заеме място измежду желаните капиталови дестинации в Югоизточна Европа.

Същевременно концепцията на Бачийски за трансформацията на летище Равнец беше заложена като модел за развиване в икономическата стратегия на държавното управление на премиера Кирил Петков.

Назад във времето Община Бургас един път към този момент съобщи желание да отстрани летателните качества на пистите. Тогава през лятото на 2019 год. Константин Бачийски провежда подписка и единствено за два дни над 3000 бургазлии  го поддържаха и желаеха да бъдат съхранени пистите. Заради това общината отдръпна първичната си концепция, оповестяват от " Продължаваме Промяната “.

Според депутата от " Продължаваме Промяната “  с входирания нов план за създаване на слънчев парк и изменение на подробния организационен проект община Бургас на практика за повторно ще направи опит да унищожи летателната функционалност на пистите.  

Така се срутва цялата концепция за основаване на индустриална зона, с опция за прилагане от доста компании, свободна безмитна зона и летище за карго товари в Равнец. 

Депутатът напомня, че на повърхност от 300 дка в Индустриален логистичен парк Бургас по данни на общината са основани към 800 работни места.

Според новия план на общинска администрация в Равнец на повърхност от към 2000 дка ще бъдат основани едвам 45 работни места, поради които  община Бургас и Общинския съвет ще блокират общо 3500 дка, ще унищожат летището и ще лишават възможностите за стопански просперирет на града и региона.

Фотоволтаични паркове могат да бъдат разполагани на всички места, даже върху земеделска земя, а огромни самолети могат да кацат единствено и само върху летищна инфраструктура. Не съм срещу инвестицията, а съм срещу избора на мястото, където тя ще се реализира. Този слънчев парк и инсталацията за произвеждане на водород могат да бъдат върху доста други терени, само че летището в Равнец може да бъде единствено на едно само място. Там, където е сега – разяснява Бачийски.

Като образец за място за създаване на фотоволтаичния парк депутатът загатва някогашния боен полигон до Банево. Теренът е в размер на към 1500 дка, които пустеят от години, без там страната да е вложила десетки милиони левове, както в оборудването в Равнец.

Колко пъти ще позволяваме една и съща неточност, като не развиваме стратегическите си обекти и от това губи целият район. Ще направя всичко допустимо да запазя летателните качества на пистите и да развия плана по метода, който е печеливш за Бургас, за района и страната, с цел да предлагаме благоприятни условия за доста вложители, а не да обслужваме ползите единствено и само на един съответен вложител – съобщи Константин Бачийски.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР