Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля.

...
Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля.
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев изпълни своята роля

Предложението ми за освобождение на Иван Гешев извърши своята роля. Това сподели министърът на правораздаването в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов по време на чуването си за импортираното искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

" Очаквам народните представители да допринесат за реабилитацията на парламентаризма в Република България. Още повече, че резултатите от парламентарните избори благоприятстват този развой ", сподели Янаки Стоилов.

" До мен в качеството ми на министър на правораздаването на 14 юли тази година постъпи информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по отношение на позволени нарушавания на Иван Гешев в качеството му на основен прокурор на Република България. След като разгледах предоставената информация, считам, че в нея има данни за дейности и бездействия на основния прокурор, които съставляват тежко нарушаване на служебните отговорности и дейности, накърняващи престижа на правосъдната власт ", сподели още Янаки Стоилов.

" Тъй като съм внесъл във Висш съдебен съвет за разискване информацията на Бойко Рашков, която съдържа обстоятелства, данни и изказвания, в моето предложение не е належащо те да бъдат пресъздавани и обобщени. Мотивите ми общо взето се свеждат до няколко групи ", сподели той. " Ето за какво в качеството на министър на правораздаването, направих предложение Пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе за съществуването на условия за предварително освобождение на Иван Стоименов Гешев от поста основен прокурор на Република България. Вчера част от вас са наблюдавали съвещанието на Висш съдебен съвет, което продължи към 7 часа. Най-накрая то приключи с решение: оставя без разглеждане като неприемливо импортираното предложение на министъра на правораздаването ", добави Стоилов.

" Това не беше просто един акт, с цел да се провокира полемика. Нямам илюзии, че този състав на Висш съдебен съвет би стигнал до друго решение всъщност. Това, което озадачава и което аз не одобрявам е, че откакто полемиката засегна всички аспекти на казуса, най-сетне тя приключи с изговаряне, че Висш съдебен съвет не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има причини по допустимостта ", съобщи Янаки Стоилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР