Предложението да се категоризират като туристически обекти имотите за краткосрочно

...
Предложението да се категоризират като туристически обекти имотите за краткосрочно
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Искаме имотите от онлайн платформите да плащат данъци

Предложението да се категоризират като туристически обекти парцелите за краткосрочно настаняване, предлагани онлайн, посредством платформи като Airbnb, Booking и други сходни, цели да излязат от сивия бранш тези бизнеси и да бъдат равнопоставени на работещите по разпоредбите на Закона за туризма. Това се разбра от думите на Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. Заедно с някогашния вицепремиера, а сегашен зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов внесоха нови текстове в Закона за туризма, които плануват това. Те не се внасят по нормалния ред, а по откритата през годините на ръководство на ГЕРБ процедура - посредством различен закон. В случая това е Законът за бюджета, който се намира сред първо и второ четене в пленарна зала и имаше период за внасяне на нови оферти. Повече за съответната смяна четете тук.

Пред " Дневник " Менда Стоянова не пожела да каже чия концепция е смяната, само че изясни, че " когато правиш закона за бюджета и си заложил избрани доходи в него, ти посредством данъчните или други закони се опитваш да осигуряваш промени, които да изсветлят бранша и да може заложените доходи да бъдат получени ". Допълни, че по този начин както посредством данъчните закони се вършат промени, с цел да се затворят малки врати за отбягване на облагане, по същия метод в този момент се прави в Закона за туризма, " където му е мястото ".

Допълни, че в смяната няма нищо неприятно и че не пречи на никого, а задачата е и отдаваните под този метод места за настаняване да са равнопоставени с всички, които са получили категория по Закона за туризма.

Според нея тези обекти сега " са на сиво, напряко са на черно ", не заплащат туристически налог, крият доходи, не заплащат налог облага, не заплащат Данък добавена стойност, в случай че са стигнали прага за регистрация по него, и на процедура са в сивия туристически бранш.

Ако не са регистрирани като туристически места, какво продават? ", попита риторично тя.

В предлаганите от нея и Валери Симеонов промени се планува министърът на туризма да може да изиска от Софийския областен съд възбрана на достъпа до уеб сайтове, които нарушават закона, т.е. разгласяват предложения тук-там за настаняване, които не са категоризирани и регистрирани. На въпрос по какъв начин би могла да се наложи такава възбрана за колоси като Airnbnb и Booking, да вземем за пример, тя уточни, че те са длъжни да съблюдават локалното занодателство и го вършат в други страни. Освен това добави, че има и редица български уеб сайтове, които оферират тези услуги. " Какво неприятно има в този момент да им кажем: проверявайте вашите клиенти и в случай че не дават отговор на закона, няма да ви бъде клиенти. Да го пратят да се записва ", заключи тя.

На въпрос дали въпросът е бил разискван авансово с бизнеса, депутатът сподели, че не вижда причина за такава полемика. " Какво има да се разисква? Щом оферират такава услуга, те са длъжни да се записват и категоризират. Освен това текстът не е ориентиран към тях, а към платформите " уточни Стоянова.

сподели, че " занапред всичко ще се случва единствено онлайн " и откакто може данъчен контрольор да отиде в заведение да го запечата за 14 дни, единствено тъй като не е получил касова записка, за какво да не може да се спре достъпът до интернет уебсайт.

На въпрос какво демонстрира планът на вносителите за приходите в бюджета, които би осигурила тази смяна, Стоянова сподели, че няма план, тъй като в този момент няма кой да изследва каква част от тези къщите, стаите, жилищата са категоризирани. Ефектът ще го забележим в спомагателни доходи в съответните общини, разгласи тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (24)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР