Предложената Наредба за условията и редна за събиране на такси

...
Предложената Наредба за условията и редна за събиране на такси
Коментари Харесай

Експерти: Готви се скрито увеличение на винетните такси

Предложената Наредба за изискванията и редна за събиране на такси за особено прилагане а републиканските пътища (РП) или на част от тях и за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища, във типа, в който е показано на обществеността за разискване поражда поредност от въпроси и опасения. Това се споделя в мнение на Института за пътна сигурност по отношение на Проект на Наредба за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища или на части от тях и за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища.

Предложените текстове са опит да се вкара в допълнение възнаграждение за потреблението на оборудванията избрани в член 10 алинея 4 от Закона за пътищата. За прилагане на обособени уреди по републиканските пътища по чл.10 алинея 1 - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в лист, признат с решение на Министерския съвет и обнародван в " Държавен вестник ", може да се вкарва такса за прилагане на съответното оборудване и/или проход. Тази такса не се вкарва за пътищата, за които се събира такса по чл.10 алинея 1, т. 2. Тук безусловно би трябвало да създадем уточнението, че тези такси няма да се събират за тези ППС, които заплащат ТОЛ такса (чл. 10, (1), т. 2. от Закона за пътищата). ТОЛ се събират за пътни транспортни средства над 3,5 т. видно от Закона за пътищата (Чл. 10б (3) ТОЛ таксата се заплаща от притежателя или ползвателя на пътното транспортно средство за всички пътни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона, отвън тези по член 10а, алинея 9, като заплащането й дава право на пътното транспортно средство, за което е заплатена, да измине несъмнено разстояние сред две точки). Излиза, че всички, които ще заплащат винетни такси (шофьорите на леки коли до 3,5 т.) ще се постанова да доплащат, с цел да могат да минават през някой пътни уреди, а тези, които заплащат ТОЛ такси или са над 3,5 т. няма да заплащат такива такси. Това действително е прикрито нарастване на винетните такси, което не може да се предвижда тъкмо какъв брой % ще бъде.

От друга страна резонно е да бъде издигнат и въпросът какво ще се случи, с хора живеещи в средата на планински проход да вземем за пример? Има доста обитаеми места по продължението на планински проходи, по този метод доста хора, които с цел да стигнат до общинския/областния си център би трябвало да минават оттова регулярно, това значи ли, че те ще заплащат спомагателни такси? Това не е изяснено от препоръчаните текстове в наредбата. Същото важи и за хора, които пътуват всекидневно през някой от планинските проходи до местоработата си. Ще остане неуреден въпросът и за това, дали обществеността ще може да си разреши да употребява медицински и просветителни услуги, тъй като при доста места в България те са отдалечени и с въвеждането на смяната тази група хора евентуално ще би трябвало да заплащат спомагателни разноски за път. Въвеждането на спомагателни такси евентуално ще усили прекалено разноските за потребление на РПМ за някой групи хора, а това от своя страна ще наруши правилата на Европейски Съюз за свободно напредване на хора, артикули услуги и хора, защото превозът ще бъде наличен за едни и изцяло недосегаем за други.

Предложената Наредба и Закона за пътищата не изясняват каква ще бъде методологията, по която ще бъдат определени оборудванията, за които ще се доплаща в допълнение. В член 10, алинея 4 от Закона за пътищата се загатва, че " За прилагане на обособени уреди по републиканските пътища по алинея 1 - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в лист, признат с решение на Министерския съвет и обнародван в " Държавен вестник ", може да се вкарва такса за прилагане на съответното оборудване и/или проход. Тази такса не се вкарва за пътищата, за които се събира такса по алинея 1, т. 2 ". Закона за пътищата обаче не дава логаритъм, по който да се извести обществото за определения лист и надлежно жителите да се произнесат за това дали одобряват или не препоръчаните обекти.

Текстът на наредбата не третира по никакъв метод изключенията за възнаграждение на пътни такси планувани в Закона за пътищата, провидени в член 10 в " Лице с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане се освобождава от възнаграждение на винетна такса за един лек автомобил ". В препоръчаните текстове за разпоредба даже не се загатват нито един път хората с увреждания. Това значи, че в даден миг тези лица могат да бъдат сложени в неравностойно или дискриминационно състояние.

В Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища или на части от тях и за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища не е посочена съответна методология по която Министерски съвет да утвърждава и включва в листата по член 10, алинея 4 от Закона за пътищата. Не са планувани текстове, които да не позволяват включването в този лист на уреди построени или рехабилитирани със средства от Европейски Съюз. Не е въведено условие за това за всяко платено уреди да се обезпечава различно гратис, което директно опонира на концепцията на Европейски Съюз за свободно напредване на хора, артикули и услуги на територията на съюза.

Направеното предложение не е задоволително детайлно, то не е ясно, тъкмо и изчерпателно във връзка с това дали публичния интерес е предпазен. Вероятно при въвеждане на спомагателни такси ще се усили и броят на хората, които няма да заплащат такси защото няма да могат да си го разрешат. Отделно тази смяна визира водачите на моторни транспортни средства до 3,5 тона, а действително не визира тежкотоварните коли, които оказват най-негативно въздействие върху характерната инфраструктура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР