Предложената бюджетна субсидия за Българската академия на науките (БАН) за

...
Предложената бюджетна субсидия за Българската академия на науките (БАН) за
Коментари Харесай

БАН поиска още 20 млн. лева

Предложената бюджетна дотация за Българската академия на науките (БАН) за 2022 година е 119 млн. лева, нарастването по отношение на 2021 година е 2 млн. лева, с цел да компенсираме предстоящото покачване на минималната работна заплата, само че са ни нужни още най-малко 20 млн. лева, с цел да може Българска академия на науките да действа обикновено. Това съобщи в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция проф. Ива Угринова - шеф на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките, която е и ръководител на координационния щаб към Общото заседание на Българска академия на науките.

" Сега в Българска академия на науките има 42 научни института и седем профилирани звена. Българска академия на науките е преди всичко по научни резултати, по икономическо влияние и по патентна дейност'', разяснява математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, който сложи и въпроса за какво тогава Българска академия на науките би трябвало да се бори за оцеляването си.

Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките член-кореспондент Евелина Славчева съобщи, че учените и чиновниците в Академията са определили този бюджет като " нездравословен, дискриминационен, рисков и афектиран ".

Този бюджет затръшва вратите на Българска академия на науките за младите, умните и надарените хора, които желаят да вършат просвета, акцентира Славчева.

Проф. Емануил Мутафов, заместник-председател на Общото заседание на Българска академия на науките, напомни, че от декември 2020 година заплатата на помощник в държавните висши учебни заведения е 1300 лева и тя сега е с 50 лева повече от заплатата на професор в Българска академия на науките.

Вирусът на мизерията, който се засажда в Българска академия на науките, е надалеч по-опасен от ковид, тъй като той поразява освен служителя в Българска академия на науките, а и цялото негово семейство, съобщи проф. Мутафов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР