Предлагането на нови офиси в София нарасна с нови 100

...
Коментари Харесай

Голямата кризисна офис експлозия

Предлагането на нови офиси в София набъбна с нови 100 хиляди кв.м през април - юни 2021 година Ефектът са повече свободни площи и по-активен пазар поради миграция към новите планове. Офертните равнища на наемите се задържат, с договаряния се реализират отстъпки. Доходността понижава.
Изграждането на офис площи е нещо, което обяснимо лишава време и, един път стартирано, мъчно се стопира. Затова и когато пандемията удари, София с множеството си стартирани и планувани офис планове генерира обясними страхове от свръхпредлагане. Дистанционната работа в допълнение скупчи облаци над този пазар. Инвеститорите с по-напреднали офис планове побързаха да ги завършат и в това време ги надграждаха, тъй че да са настоящи в новата действителност. През второто тримесечие на 2021 година на пазара в София залпово излязоха плодовете на тези старания - девет нови офис здания, пуснати в употреба сред април и юни.

Това съответства с интервал на пробуждане на интензивността на фирмите - офисни наематели, и в допълнение я подтикна. Новодошлите компании в България не са доста, само че постройките от пост-COVID потомство дадоха опция на към този момент присъстващите да вдигнат офис стандарта си - да се реалокират в по-добри здания, да съберат екипите си на една локация и тя да е по-добра. Но анализите на четири водещи консултантски компании на българския пазар демонстрират, че въпреки и засилена, сегашната офис интензивност, наподобява, не е задоволителна - на фона на огромното предложение делът на свободните офис площи доближава върхове. Засега това поохлажда и желанието да се строят нови.

По информация на консултантите офертните наемни цени на този стадий съумяват да останат без смяна. Зад гладката фасада обаче нерядко се крият стръмни отстъпки при договарянията и всичко това прави софийския офис пазар все по-ценово сегментиран. Възстановяването към този момент е нежно и погледите са вперени в резултатите от новата коронавирус вълна и рисковете от още локдауни или закъснение на завръщането на чиновниците на работните им места.
Автор: Капитал Предлагането: Още 100 хиляди кв.м офиси
Предлагането на офис площи в София нараства с впечатляващите към 100 хиляди кв.м (91 122.6 хиляди кв.м по данни на разнообразни консултанти) през второто тримесечие на 2021 година От деветте нови здания с акт 16 най-големите са: Balkan Business Center, Park Lane Office Center, NV Tower, Garitage Park Building D. Новите планове са по " Цариградско шосе ", бул. " Г. М. Димитров ", в региона на " Бизнес парк София " и квартал " Хладилника ".

Проектите, получили позволение за прилагане, са три пъти повече спрямо първото тримесечие на годината, споделят от МВL. От Avalant дефинират размера новопостроени офис площи като " исторически висок ". А от Colliers, чийто разбор е за полугодието, афишират 4% растеж през него спрямо предходното.
Капитал - брой 33
Така пазарът на офис площи клас А и клас В в София в края на юни с прави оценка на 2.19 - 2.34 млн. кв.м по данни за другите консултанти. Оценката на Colliers е за 2.503 млн. кв.м, само че тя включва и офис площите клас С. От Avalant са пресметнали, че от общото число 1.994 млн. кв.м са спекулативни офис площи - строени особено за отдаване чартърен. Това прави към 91%. Останалите 9% са офиси за лично прилагане.
Търсенето: Силна наемна интензивност
Консултантите са единомислещи, че има растеж при новонаетите площи през третото тримесечие, въпреки данните им да са много разнообразни.

Според Cushman&Wakefield Forton наетите площи са 53.592 кв.м, което надвишава междинната усвояемост за последните пет години с 33%. От Colliers разясняват, че брутно наетите площи през първото полугодие са 70.33 хиляди кв.м, което е с 6% по-високо в съпоставяне със същия интервал на 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР