Предлагането е малко, а търсенето - голямоЗападняците по-рядко сменят автомобилите

...
Предлагането е малко, а търсенето - голямоЗападняците по-рядко сменят автомобилите
Коментари Харесай

Гърци превзеха пазара на стари коли у нас

Предлагането е малко, а търсенето - огромно Западняците по-рядко сменят колите си, по тази причина се внасят по-малко " секънд хенд "
 

Към 2022 година в София са регистрирани малко над 867 000 автомобила, оповестява дирекция " Общински доходи ". Спрямо 2021 колите на столичани са намалели, като година по-рано са били 878 540. В тази статистика не се включват колите със специфичен режим, защото те не дължат налог към общината.
-->
При двуколесните транспортни средства обаче се следи противоположното събитие. Все повече софиянци избират скутери и мотоциклети, които към този момент са над 35 000.  Въпреки това трафикът в София към момента е доста тежък. С него идва и още един проблем, обвързван със старите коли у нас и в чужбина.

 

Гърци купуват коли на остаряло у нас. Има огромно търсене на коли втора употреба, защото съседите пазарят непосредствено от автокъщите по 3-4 коли без въобще да се пазарят, преправят ги и ги продават на двойни цени на техните пазари. Така, в случай че един джип на 20 години се търгуваше до преди година у нас за 7-8 хиляди лв., то в този момент цената му не пада под 10 хиляди на автопазара в Пиринско.

В последно време предлагането на коли втора употреба е по-малко, а в това време търсенето е огромно. Тази наклонност се следи освен у нас, само че и в цяла Европа, защото на пазара има сериозен дефицит на нови коли.

По време на пандемията понижиха доставките на консумативи, материали и чипове за нови коли и производството им в Западна Европа също спадна. В момента за нов автомобил се чака сред 8 месеца и година и половина, разяснява заместник- ръководителят на Асоциацията на вносители на коли Любомир Доросиев. 

Заради това се усилва ползата към използваните коли, само че те се оферират на пазара доста по-малко. Това е по този начин, тъй като става все по-трудно потребителите да сменят остарялата си кола с нова.

" Западняците са привикнали на 4-5 години да оставят остарелия си автомобил и да си купуват нов на погашение. Сега обаче не е по този начин и съвсем не остават такива коли. За един подобен автомобил сега се борим 5-6 индивида да го купим ", сподели още Доросиев, който е притежател на автокъща. " Докато преди продавахме по 60 автомобила, а през зимните месеци най-малко по 30, то в този момент в зимния интервал продажбите са не повече от 3-4, а през останалото време продаваме към 20 остарели коли ", разясни Доросиев. " Заради сериозните позиции, които имат родните автокъщи на Балканите, както и в страни като Швейцария и Италия, българският пазар към момента е уравновесен по отношението на предлагането и търсенето. Цените и на новите, и на колите втора употреба обаче остават високи. Поскъпването на старите коли е с към 50%, а при някои по-луксозни марки доближава и до 100%, споделя още Любомир Доросиев. Той не чака спад на цените в идващите година-две.

Българинът към този момент не се хвърля на лукса

" Преди българинът може да няма пари и жилище, само че отиваше и си купуваше първокласна кола. В момента обаче хората си търсят автомобил съгласно чергата ", разяснява Доросиев.

Нашенци от огромните градове избират да купят по опция по-нов автомобил на по-малко километри, с цел да им прави работа по-дълго време, изяснява търговецът. За хората в по-малките обитаеми места колата е просто средство за напредване и те не са толкоз претенциозни при покупката на остарял автомобил.

През последните години в България по-голямата част от колите, които се купуват, са с бензинови мотори, само че за сметка на това любимци са дизеловите, макар че това гориво е по-скъпо. " Това се компенсира с по-малкия разход ", изясни Доросиев.

Висок остава ползата и към колите с газови уредби поради по-ниската цена на газта и обстоятелството, че тези коли са по-екологични.

Не пускат замърсителите в центъра

Столичният общински съвет пък реши, че от 1 декември 2023 година най-старите коли няма да бъдат допускани в идеалния център, защото замърсяват околната среда. Под " център " се имат поради така наречен нискоемисионни зони, заяви във Facebook зам.-кметът на София по финанси и превоз Дончо Барбалов.

Забраната ще важи за 3-те зимни месеца - декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - " дребен " и " огромен " кръг. Тази зима ограничаването ще важи единствено за дребния кръг, който обгръща идеалния център - пространството сред булевардите " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ".

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат коли от най-замърсяващата първа категория.

" За да може на софиянци да им бъде по-удобно, Географската осведомителна система е основала цифрова карта и в нея всеки може да ревизира кой адрес в коя зона е неразрешена за прекосяване на моторни транспортни средства от ниска еко категория, както и от по кое време влиза в действие съответното ограничаване ", изясни зам.-кметът.

Албания забрани вноса на коли, създадени преди 2009 година

Забраната е на министъра на туризма и околната среда Бленди Клоси. Целта е да понижи замърсяването на въздуха. Това става допустимо когато има по-малко остарели коли, съобщи БГНЕС. " Ще забраним вноса на коли, по-стари от 10 години, считано от датата на произвеждане. Автомобилите, създадени преди 2009, няма да могат да влизат в Албания. Това се прави за по-чиста околна среда и понижаване на замърсяването на атмосферния въздух. Старата кола употребява и 4 пъти повече спрямо нов автомобил ", сподели Клоси.

Скок на цените и в Румъния

В края на 2022 година междинната цена на колите на най-голямата платформа за разгласи в Румъния е 11 198 евро, с 3% по-висока от тази през януари 2022 година и с 18% по-висока спрямо декември 2021 година Това значи, че колите втора употреба са навлезли на пазара с по-високи цени още от началото на 2022 година, а съмненията в цените по-късно са били дребни в течение на цялата година. Спрямо края на 2020 година обаче междинната цена на колите се е повишила с 46%.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР