Предлагаме на пациентите си диагностика с последно поколение ехограф и

...
Предлагаме на пациентите си диагностика с последно поколение ехограф и
Коментари Харесай

Доц. д-р Любомир Маринчев от УМБАЛ „Софиямед”: Подаграта е предотвратима с правилно хранене

Предлагаме на пациентите си диагностика с последно потомство ехограф и апарат за премерване на костно-минерална компактност, споделя началникът на Клиниката по ревматология в УМБАЛ „ Софиямед ”


– Доц. Маринчев, храненето е доста значимо за хората с ревматоидни болести, изключително при тези с подагра. Защо?
– Подаграта е заболяване, при което се нарушава метаболизмът на пурините, т.е на пикочната киселина. Натрупването на пурини води до струпване на соли на пикочната киселина в хрущялите, съдовете, ставите и тъканите. Когато има нарушаване в диетата при пациенти, които одобряват повече пурини, се стига до подагра. Заболяването поразява опорно-двигателния уред и бъбреците. Важно е да уточним, че повишените равнища на пикочна киселина не всеки път значат подагра. Повишената киселина е чисто и просто биохимично нарушаване в обмяната на пурините. Докато подаграта е клиничната изява, като артрит, в резултат на нарасналата киселина. Затова приемането на храни, които съдържат пурини, т.е белтъчини, има главно значение за контролиране метаболизма на тази нараснала пикочна киселина.

– Кои са храните, с които би трябвало да се внимава?
– В България обичаме да похапваме храни, богати на белтъчини, постоянно в голословно огромни количества. За хората, които имат по-високи равнища на пикочна киселина, това е рисково. Храните, които са богати на белтъчини са месата, яйца, млечни артикули, карантия, варива. Тези храни би трябвало да се заобикалят. Основният принцип в диетологията при подагра е, че храните се разделят в три огромни групи: неразрешени храни, лимитирани и позволени.

– Кои са храните, които склонните към подагра или към този момент заболелите, би трябвало изрично да заобикалят?
– Това са черва, хайвер, морски блага, тлъстите меса, месото от млади животни, месните бульони, кафето. Сред лимитираните храни влизат варивата -боб, леща, грах. Разрешени са всички останали храни и артикули. Трябва да се има поради, че от плодовете са неразрешени сините сливи и такива, които съдържат повече органични киселини, като цитрусите. Консумирането на храни с нараснала киселинност води до подкиселиняване на тъканите на организма, което подготвя пикочната киселина, която е в разтворено положение в организма, да стане на кристали, да се отсрочи и да се стигне до рецесия. От менюто би трябвало да се изключат листните зеленчуци – спанак, лапад. Доматите, да вземем за пример би трябвало да се ядат в лимитирано количество.

– А какво е смисъла на храната за страдащите от ревматоидни болести?
– Специално за болните с възпалителни заболявания на опорно-двигателния уред, като разнообразни типове артрити, болест на Бехтерев, са неразрешени въглехидратните храни, поради заплахата от наднормено тегло, което може да докара до утежняване статуса на ставите. Не би трябвало да се употребяват също по този начин храни с доста холестерол. Развитието на атеросклерозата, за която към този момент се счита, че е инфекциозен развой, е два до три пъти по постоянно и по-добре изразено при възпалителните ставни заболявания, при ревматоидни артрити и други артрити, в сравнение с при заболели без артрит. Това важи и за систематичните заболявания на съединителната тъкан – лупус, склеродермит и така нататък Пациенти, които са на лекуване с кортикостероиди, би трябвало да внимават с богатите на въглехидрати храни, тъй като те са спомагателна причина за напълняване. За болните с остеопороза са доста значими два детайла – витамин Д и калций. Необходими са 1200 мг калций дневно и витамин Д, според от равнището му в организма. Обикновено през летните месеци има нараснало слънцегреене и тогава образуването на витамин Д става по натурален път. При болните с остеопороза имат значение млечните храни. Те би трябвало да одобряват най-малко 150 грама сирене дневно, половин литър мляко, обезмаслена и обезсолена извара.

– Кои са най-честите ревматологични болести, поради които търсят вас и сътрудниците в клиниката?
– Най-чести са възпалителните ставни болести – ревматоиден артрит и болест на Бехтерев. Подаграта към този момент се среща доста постоянно. По-рядко следим систематичните заболявания на съединителната тъкан – лупус, склеродермия. 1-1.5% от дейното работещо население страда от ревматоиден артрит. Засяга хората сред 30 и 50 години. Максималният пик е при 40-50-годишните, най-много дами. Докато заболяването на Бехтерев стартира при мъже на 40-45-годишна възраст.

– Какви са актуалните благоприятни условия за диагностика и лекуване?
– За диагностиката най-хубавият способ си остава класическия обзор. След клиничния обзор и анамнезата идват актуалните способи. При възпалителните ставни и дегенеративните ставни болести доста напредна ехографията, като способ на проучване, който е безопасен, обикновен и на ниска цена. В нашата клиника предлагаме на пациентите си съвременна диагностика с последно потомство ехографски уред, модерна инсталация за премерване на костно-минерална компактност DXA /ДЕКСА/ при дами с остеопороза или в менопауза. С този уред работят и сътрудниците от Клиниката по ендокринология. Той разрешава премерване на три зони: гръбнак, бедрена шийка и радиус. Освен това с него можем да вършим скенер на гръбнак отстрани – нещо, което на малко места се предлага.

– А какво е мнението ви за биологичната терапия като средство за лекуване на възпалителните ставни болести?
– Биологичните медикаменти би трябвало да се ползват там, където е належащо и когато останалите синтетични лекарства не оказват помощ или има странични резултати. За биологичната терапия, обаче са нужни средства. Това са скъпи медикаменти и те би трябвало да се изписват по строги показания. Болният би трябвало да има безспорни индикации за лекуване с биологични лекарства. Резултатите досега са доста положителни. Ние имаме към 6 хиляди заболели за цялата страна, които са на биологична терапия, с тежки артрити и огромната част от тях са добре. Ако не в цялостна ремисия, то с ниска болестна интензивност.

Нашият посетител
Доц. доктор Любомир Маринчев, д.м. приключва медицина през 1983 година в Медицинска академия – гр. София. Има специалности по вътрешни болести/1992 г./ и ревматология/1994 г./. Специализира в Хюстън, Съединени американски щати през 1992 година под управлението на проф. доктор Франк Арнет. От 2009 година и понастоящем е един от рецензентите на английското ревматологично списание „ Rheumatology ”, от 2015 – на американското научно – здравно списание „ Medical Science Monitor ”. Член е на Българското Научно Дружество по Ревматология, на което е и секретар от 1998 до 2002 година От 1996 година до 2012 година е основен помощник в Клиника по Ревматология, УМБАЛ „ Св.Иван Рилски ”, София. Началник Отделение по Ревматология в УМБАЛ „ Софиямед ” е от основаването на болничното заведение през 2012 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР