Предлага ни се да ликвидираме съсобственост в четири магазина и

...
Предлага ни се да ликвидираме съсобственост в четири магазина и
Коментари Харесай

Милка Христова спря продажба на два апетитни имота

„ Предлага ни се да унищожаваме съсобственост в четири магазина и пет жилището в постройка, намираща се на ул. „ Пиротска “, само че при неприемливи за Столична община условия. Всичко би изглеждало задоволително, в случай че няма опция и в случай че цената на нашите парцели не е мощно подценена “, посочи заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Столичния общински съвет Милка Христова. С импортирания отчет се предлага делът на Столична община, който е 18/60 идеални елементи от магазините и жилищата, да се продаде на съсобствениците – частни търговски сдружения на обща цена от 236 хил.лв. без Данък добавена стойност.

Тя смята, че при съществуването на девет обекта е най-добре да се направи доброволна или правосъдна подялба, при което Столична община би получила най-малкото магазин с повърхност от към 30 кв.м. и жилища с обща повърхност над 135 кв.м.

„ Сега ни се предлага  да унищожаваме тази съсобственост при цена към 650 евро на квадрат, а претекстовете за ниската цена е неприятното положение, в което се намира постройката “, изясни социалистката.

Според нея има доста огромно несъгласие сред констативните протоколи за положението на постройката, формирани от общинската администрация в лицето на регион „ Възраждане “ и оценките направени от лицензираните оценители, в това число и такава от общинското „ Софинвест “ ЕООД.

„ Това е поредна оценка на „ Софинвест “, която жестоко нарушава общинския интерес “, съобщи Христова и добави, че цената, която се предлага, е по-ниска даже от цената, на която съсобствениците са закупили частите от магазините и жилищата през 2012 година

Заместник-председателят на СОС изясни още, че отчетът ощетява стопански ползите на жителите на  София, като даде образец с друга постройка в центъра на София, която е била в доста по-лошо положение, само че е била реализирана на търг цена от над 2 400 евро/кв.м. При това съответствие на цените 650 евро/кв.м. и 2400 кв.м. всеки може да си направи съответните заключения.

Във втория парцел, представляващ терен намиращ се на ул. „ Опълченска “, Столична община има мажоритарен дял от 70% или 273 кв. м, а съсобственикът има 30% или 115 квадрата.

 „ Предлага ни се да го продадем на частна компания на цена от 216 000 евро без Данък добавена стойност, което е по-малко от 800 евро на квадрат. „ Отново с лека ръка се желае да се съгласим да продадем своята благосъстоятелност и то на такава ниска цена, а не да търсим разновидности за застрояване и по-добра реализация на общинската благосъстоятелност. ”

В отговор на обяснението на кмета на региона, че частната компания не е съгласна да строи и обезщети общината с издигнати обекти, Милка Христова даде различен вид по какъв начин да се реши казуса.

 „ Когато има съсобственици и те не могат да се схванат, се прави правосъдна подялба и парцелът излиза за обществена обмен. Бъдете сигурни, че когато това стане, цената, която ще бъде получена, ще бъде неведнъж по-висока от тези 795 евро, които ни се оферират “, безапелационна бе тя.

Заместник-председателят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ още веднъж обърна внимание на метода, по който е направена скандалната оценка на парцела. „ Първата е осъществена още веднъж от  общинскито сдружение – „ Софинвест “ ЕООД, което прави оценка този парцел на към 120 888 евро или по 445 евро/кв.м.  След това е направена втора оценка и цената към този момент е 216 000 евро. Или по 795 евро/кв.м. При подобен марж ние би трябвало да сме най-големите наивници, с цел да имаме вяра в обективността и на тази оценка “, изясни Христова и уточни, че няма притежател на терен, който би продал парцел в централната част на София на цената на един апартамент, в случай, че при вероятно застрояване би получил най-малко 2-3 жилището.

Христова посочи, че парцелът има жилищен темперамент. „ Докога ще продаваме жилищни парцели с лека ръка? Ще има ли в миналото Столична община жилищна политика? Ако ние с лека ръка продължаваме да се освобождаваме от парцели, които имат жилищен темперамент, прелестната ни нова разпоредба за общинските жилища ще бъде оставена без никаква опция да бъде осъществена. И Столична община ще продължава да се върти като омагьосана в 8 000 панелни жилището, които има “, съобщи общинският консултант.

След извършените гласувания  двата отчета не събраха нужното болшинство в СОС и  бяха отхвърлени.

Според Милка Христова, в случай че бяха подкрепени двата отчета, това би било коледен подарък за частните търговски сдружения, а общинските съветници щяха да наподобяват като джуджетата на Дядо Коледа. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР