Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор

...
Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор
Коментари Харесай

Иван Гешев в Брюксел: Поради отстъпление от върховенството на правото в България се създават условия за прокарване на руски интереси

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България разиска основният прокурор Иван Гешев в границите на втория ден от работното му посещаване в Европейския парламент в Брюксел.
 
Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Екологичен потенциал, разискаха методите, по които българската страната и в частност прокуратурата пресичат опитите за пробутване на непознати ползи в страните от Европейския съюз, в това число и в България.
 
В тази връзка бе обърнато внимание на дейната работа на прокуратурата по следствие на непозволено даване на български паспорти на чужденци против вложения - така наречен " златни паспорти ".
 
Сергей Лагодински открои значимостта за това всеки магистрат свободно да упражнява своите пълномощия по закон и за недопускане на непозволен напън при гонене на причинителите на закононарушения, което е гаранция за одобряването на върховенството на закона.
 
От своя страна Иван Гешев увери европейския народен представител в своята увереност да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се подсигурява работа в нужните условия, при недопускане на интервенция във вътрешното разбиране на обособените прокурори и следователи, което е измежду водещите цели в мандата му на основен прокурор.
 
В тази връзка Иван Гешев показа образци, свързани с настоящи наказателни производства, в границите на които са събрани данни по какъв начин престъпно проявени и обвинени лица вършат опити за влияние върху работата на магистрати.
 
Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в диалога на основния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Главният прокурор уточни, че заради оттегляне от върховенството на правото България се нуждае от усилване на европейското наличие у нас.
 
Това би имало резултат и на бариера пред опитите за пробутване на непознати ползи, в това число и съветски, които целят смяна на евроатлантическата ориентировка на страната. Иван Гешев означи, че страната отдавна се намира в политическа и конституционна рецесии, които са довели до компрометиране на институциите и тяхната непоклатимост. Извън функциониращите си мандати или с непълни сформира са редица органи, някои от които са част от правосъдната власт.
 
Като най-важен риск пред върховенството на правото в България основният прокурор посочи опитите за преодоляване на правосъдната власт посредством политически апели за прокарването на " промяна ", при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба. " В обществото се постанова неправилна визия за правосъдна промяна, която в последна сметка води до спомагателна дестабилизация на правосъдната система ", сподели Иван Гешев.
 
Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последствията у нас от закриването на профилираното правораздаване. В отговор основният прокурор показа, че за жалост са се удостоверили предизвестията, които правосъдната власт е излагала още при разискванията на законопроектите по закриване на профилираните съд и прокуратура.
 
 Срещи на Иван Гешев в Брюксел Срещи на Иван Гешев в Брюксел Източник: Прокуратура на Република България
Налице са отрицателни трендове за повишение равнищата на престъпността и в това време понижаване на броя на следствията против проведената престъпност. Като отрицателна последица от закриването на органите на профилираното правораздаване основният прокурор Иван Гешев уточни и прекратяването на специализацията в работата на магистратите.
 
Според Иван Гешев това е довело до оттегляне от постигнатото от България като страна член на Европейски Съюз в областта на правораздаването. " Въвеждането на профилирано правораздаване в България по сходство на други европейски страни бе ефикасен способ за построяването на орган с национална подготвеност, с който се преодоляваха локални зависимости и произлизащите от това спънки пред ефикасното гонене на проведената престъпност и корупцията ", обясни Иван Гешев.
ч
Главният прокурор срещна Йерун Ленарс с подхванатите от прокуратурата ограничения по недопускане използването на така наречен " златни паспорти " за заобикаляне на наложените по отношение на Русия и трети страни наказания. Иван Гешев акцентира, че на способените органи са предоставени осъществяването на инспекции на издадените паспорти, като за резултатите са били известени президентът и министърът на правораздаването за предприемане на съответните дейности по подготвеност.
 
Във втория ден от работното си посещаване в Екологичен потенциал Иван Гешев организира диалог и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха разисквани въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи в риск правовата страна и европейските полезности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР