Предизборни дебати, и анализи - това обикновено включва седмицата около

...
Предизборни дебати, и анализи - това обикновено включва седмицата около
Коментари Харесай

Футбол и вот: защо в България няма мачове по време на избори

Предизборни диспути, и разбори - това нормално включва седмицата към вота до самия ден на избори. В България те, като са петите парламентарни в границите на две години. Замисляли сте се обаче, че когато има избори, то футбол в България не се играе.

Защо?

Българският футбол е една от сферите, която е директно обвързвана с изборите и тогава дуели от двете професионални групи не се играят (Първа и Втора лига).

В актуалната обстановка това води до по-голяма насилствена пауза за тимовете, които постоянно се оплакват, че така и така играят в доста променлив темп. Изборите се падат тъкмо след и по този начин при някои клубни отбори се получава огромно спиране. В момента за някои тимове паузата е тъкмо 20 дни без спортни мачове - последният дуел на беше на 19 март, като идващият мач на сините в шампионата е на 8 април.

При други тимове паузата е по-малка, като те не престават в Купата на България. Там четвъртфиналите ще се проведат сред 3 и 5 април - незабавно след изборите.

Преди самия избор обаче ще се играят единствено мачове от Втора лига, като цялостният кръг от 9 срещи следва през днешния ден. Тези от елитното равнище обаче не могат да бъдат вместени в един ден, защото съгласно контракта с " Футбол про медия " (собственик на телевизионните права) всички мачове от се излъчват.

Защо не се играе по време на избори

" От страна на Министерство на вътрешните работи има постъпило искане за отсрочване на дуелите от футболното състезание в изборни дни, с което БФС се преценява ", дадоха отговор от (БФС) на въпрос на " Дневник " по какъв начин се действа при избори.

В последните две години те зачестиха, като само изборите за 46-то национално заседание не повлияха на футболния календар, защото бяха през юли 2021 година

Практиката е мачовете да се отсрочват с искане на Министерството на вътрешните работи (МВР). Целта, с която се анулират планувани за изборния ден срещи, е да може полицията да обезпечи задоволително дейно целия избирателен развой и да не се разпръскват сили и за защита на мачове, обясниха от Министерство на вътрешните работи пред " Дневник ".

 Футбол и избор: за какво в България няма мачове по време на избори
© LAP.BG

" Целта е да можем да съсредоточим всичките налични запаси в изборния ден - освен защитата на секциите и превозването на бюлетините, само че и не престават акции и интервенции по сигнали за пазаруване на гласове ", обясниха още от ведомството.

Тази година обаче от не са изпращали писмо до БФС, защото за 2 април не е имало планувани срещи.

Обикновено се анулират мачове единствено в неделния ден, в който се организират изборите, само че някои общини в страната заобикалят провеждането на мачове и в съботния ден преди изборите, с цел да съблюдават " сухия режим ", по време на който използването на алкохолни питиета, в това число и бира на стадиона, са неразрешени.

Тук идва разумният въпрос може ли въпреки всичко мачове да се играят, откакто доста клубове употребяват частна защита.

 Футбол и избор: за какво в България няма мачове по време на избори
© LAP.BG

" Те обезпечават опазването на реда единствено в границите на спортното оборудване - прецизират от Министерство на вътрешните работи и прибавят. - Отговорността за опазването на публичния ред преди, по време и след футболните дуели в периметъра към спортните уреди е напълно отговорност на държавните органи. Именно заради тази причина няма по какъв начин да се организират футболни дуели без присъединяване на Министерство на вътрешните работи ".

Изборите и останалите шампионати

Обикновено огромните футболни шампионати в Европа или други спортни събития не са повлияни от изборите в страните. Едно от изключенията е Англия, където изборите се организират в четвъртък, ден в който доста рядко има мачове.

В Испания имаше парламентарни избори през 2019 година, като те се организираха на 10 ноември. Тогава имаше цялостен кръг в Ла Лига с четири мача в събота (9 ноември) и пет в самия ден на изборите. Обичайно това постоянно води проблеми за някои локални футболисти, защото в страната притежателите на паспорт подлежат на приканване да работят в изборни секции в деня на изборите, за което получават възнаграждение от 65 евро и са длъжни да се явят, в случай че не показват условия, които ги попречват.

 Футбол и избор: за какво в България няма мачове по време на избори
© Reuters

Често обаче футболистите са освобождавани, в случай че тимът им има мач в същия ден.

Последните федерални избори в Германия се организираха през септември 2021 година, като тогава съответстваха и с кръг в Бундеслигата, който също се изигра без проблеми. Традиционно в немското състезание множеството срещи са в събота, като единствено два бяха в самия ден на изборите.

Мачове не се отсрочват и във Франция, като при последните президентски избори през април 2022 година кръгове имаше и на двата тура (10 и 24 април). Единственото огромно спортно събитие, което беше наранено тогава в страната беше колоездачната класика Париж-Рубе, преместена от 10 за 17 април.

А по какъв начин е на Балканите

Малко по-различно е на Балканския полуостров. В Сърбия от години мачове не се провеждат в самия ден на изборите, като по този начин беше на 3 април 2022 година Отборите в локалното състезание играха срещите си на 1, 2 и 4 април.

При последните избори в Румъния, извършени през май 2019 година, нямаше никакви проблеми да се играят и мачове. Те съответстваха с края на сезона, когато трябваше да се играят срещи от долната половина в Лига 1.

В Гърция последните избори през 2019 година съответстваха с лятната пауза, само че през 2015 година мачовете бяха преместени от уикенда (20 септември, когато трябваше да има мачове), за делничните дни по-късно.

Вотът в следва на 14 май, като във въпросния ден има планувани мачове от Суперлигата на страната. Предишните два избора през 2014 и 2018 година съответстваха с лятната пауза в шампионата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР