Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената

...
Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената
Коментари Харесай

Безумни искания за скъпа енергия в изборната година

Предизборен трик е да се слага в този момент въпросът с цената на тока. По този метод енергийният министър Теменужка Петкова отговори на рецензиите на левицата за възможното повишаване на силата от 1 юли. Очакванията са цената да скочи сред 3-4 %, в случай че се осланяме на думите на шефа на КЕВР Иван Иванов. При все че ЧЕЗ, като за последно, изиска скок на нощната цена с над 65 на 100. Докато другите ЕРП-та желаеха доста по-скромно повишаване.

В петък (19 април) и топлофикационните сдружения внесоха ценовите си оферти. Те варират сред 3.43 и 107.78 % нарастване. А що се отнася до продаваната от тях електрическа енергия, там напъните са повишаване сред 8.3 и 56.10 на 100.

"Топлофикация-София " желае най-малкото повишаване на топлинната сила и най-голямо за тока, създаден от нейните мощности. Столичното парно желае за топлото и топлата вода да се заплащат 95.98 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас вместо сегашните 92.80 лв.. И с съвсем 100 лв. от горната страна от сегашната цена - от 163.65 лева до 255. 45 лева без Данък добавена стойност за мегаватчас.

От габровската топлофикация, която работи с въглища, са си създали устата КЕВР да ѝ позволи повишаване на топлоенергията със 107.78 на 100 до 185.63 лева без Данък добавена стойност, а за тока с преференциална цена – с близо 40 % от 237 до 331 лв..

Този на ниска цена цирк - ние настояваме за повече, та и вие да ни дадете по-голямо нарастване, го гледаме всяка година, само че през тази има два вота - за Европейски парламент и за локална власт, и цялата работа наподобява леко като провокация. Още повече откакто на всички е пределно ясно, че КЕВР няма да почете настояванията на обособени енергийни сдружения за коласални нараствания от лятото, а още по-малко ще ги одобряват жителите.

Енергийният министър уточни, че в заявката, което НЕК, е направила, няма нарастване с 50 %. "Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите искания, само че регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно ", добави тя. Според Петкова предстоящото нарастване на цената на тока е в границите на годишната инфлация, всичко друго е груба операция.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР