Преди заседанието на Народното събрание се очаква кабинетът „Петков” да

...
Преди заседанието на Народното събрание се очаква кабинетът „Петков” да
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 26 януари


Преди съвещанието на Народното събрание се чака кабинетът „ Петков” да утвърди национална позиция и ограничения за подсилване на системата за сигурност на България.

Министерският съвет стартира в 12:00 часа.

" Най-важната ни точка през днешния ден ще бъде отчет на министъра на защитата, който ще ни запознае с настоящата конюнктура към напрежението сред НАТО и Русия. Искам да благодаря на военния министър, че в бърз порядък предложи отчет за българската позиция, която пази напълно българския интерес. Той ще показа и част от заключенията, направени на вчерашния Съвет по сигурност ", уточни още Петков при започване на днешното държавно съвещание.

Нито един български боец няма да вземе присъединяване в спор или интервенция на територията на Украйна, или друга страна, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предугаждане. Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни по отношение на напрежението Русия-Украйна. Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи съществени борби, добави той, представен от Dariknews.bg.

" При съблюдаване на интернационалното право, този вид плавания са увеличени ", призна министърът, само че посочи: " Флот на друга страна не престоява повече от 21 дни и водят учения ".

" Ясно желая да заявя, че позицията на българското държавно управление е ясна. Първо – ние ще сме градивен съдружник на НАТО, на Европейски Съюз и нашата позиция е ясно заявена през цялото време ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на изключителното съвещание на Народно събрание във връзка спора Русия-Украйна и напрежението сред НАТО и Руската федерация, както и ролята на България, представен от Нова телевизия.

По думите му страната ни ще бъде виновен съдружник. " Трябва да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението – това е главен приоритет. Това, което мога да ви уверя, е че нашата концепция е не да сме пасивни потребители на сигурност, а да бъдем градивни сътрудници и съдружници и да сложим нашата войска като приоритет в нашата тактика за защита ", уточни министър-председателят.

Повишаването на цените е главно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите считат, че повишаването на цените е с над 20%. Това демонстрират данните от изследване на „ Тренд “, извършено сред 12 и 19 януари тази година.

„ Според изследването казусът с цените е 4-5 пъти по високо като процентни пунктове спрямо останалите, като пандемията например”, изясни в ефира на Нова телевизия социологът Димитър Ганев.

Той разяснява още, че нито Коронавирус рецесията, нито въпросът с Украйна могат да провокират сериозна динамичност в електоралните настройки. Проблемът с корупцията у нас пък се нарежда на третата позиция измежду данните от проучването.

Новото държавно управление към момента се употребяват с високо публично доверие, без да има свръхочаквания към него.

Нов режим на влизане в Народното събрание е в действие от понеделник – 24 януари. Днес е първият ден с пленарно съвещание, в който ще се влиза със зелен документ или отрицателен тест за вируса. Човек може да се тества безусловно пред Народното събрание, само че за депутатите това не е гратис - би трябвало да си платят теста.
Голяма част от парламентарната група на партия „ Възраждане “ влезе дружно, без да демонстрира зелен документ на входа, заяви Actualno.com.

„ Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези документи са противоконституционни “, разгласи зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

Малко по-късно същото съобщи и ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов. Той разгласи, че няма документ и съпостави мярката със възбраната от 1941 година година в постройката на Народно събрание да влизат евреи.

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят цялостния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничавания в заплащанията по Закона за обществените финанси поради неналичието на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща сред кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ инж. Иоанис Партениотис, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по превоз Кристиан Кръстев и ръководителят и зам.-председателят на комисията по превоз на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР