Преди време депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги

...
Преди време депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги
Коментари Харесай

Кр. Гаджоков: По-важно е ефективно да се прилагат законодателните промени за медийния пазар

Преди време депутатът Делян Пеевски и още двама негови сътрудници внесоха в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Сега ГЕРБ се заема да изсветлява с следващите законодателни промени собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване. Работна група би трябвало да предложи явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, виновния държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на санкциите в случай на несъблюдение на отговорностите на получателите на законопроекта. Тя би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ от държавен орган, както и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар у нас, които са обгръщат всички медии.

Има потребност от изсветляване на това по какъв начин законодателството урежда въпросите към собствеността и финансирането на медиите, сподели Красимир Гаджоков , създател на плана „ Медийно око “:

Нужно е, тъй като хората би трябвало да бъдат осведомени кой стои зад медията, която ги осведоми сега, с цел да могат да образуват своето публично мнение отговорно, с цел да може да бъдат виновни тези, които основават новините и които основават съответните настроения.

Според Гаджоков не е значимо кой внася подобен законопроект, значимо е по какъв начин тези промени ще бъдат прилагани:

Ако бъдат направени такива стъпки, по какъв начин те ще бъдат дейно прилагани. Има куп български уеб сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други страни. Как ще се оправи нашето законодателство и нашата страна с тях? Според мен доста мъчно, това е материя, с която не е боравено до момента от българска страна. Не е елементарно, само че все пак би трябвало да бъде направено, тъй като образуването на публичното мнение е извънредно значимо за здравето на нашата страна и демокрацията.

От 525 уеб страницата за публични вести, които са включени в плана „ Медийно око “, от тях малко повече от половината са анонимни:

Други обаче не са по този начин. Има екип или компания е оповестена, която е притежател.половината уеб сайтове са го създали това нещо, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова обвързване към този момент има за всички неелектронни медийни издания – за радиостанции, за малките екрани, за печатни издания. Тук новият детайл е за електронните издания.

В работната група по правенето на измененията ще участват министрите на стопанската система, на финансите и на културата и избрани от тях специалисти.

Според Гаджоков осветляването на медийната благосъстоятелност е нужно, само че при в този момент импортираните промени, изключва банковите заеми, което не е решение:

Връзката с министъра на стопанската система, евентуално е поради самия език на проектозакона, който е импортиран от няколко депутати от Движение за права и свободи, където се приказва, че би трябвало да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакона е в една единствена фраза – и тази фраза споделя „ без банковите заеми “. В един миг се оказва, че банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда. Това значи – вие ще видите кой е притежателят, само че няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме съответно една банка, която банкрутира, и която беше финансирала медии.  Този проектозакон се пробва да избегне съответна обстановка в бъдеще, която очевидно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии.

Цялото изявление на Силвия Великова с Красимир Гаджоков в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР