Преди три години не съм си представял, че ще седя

...
Преди три години не съм си представял, че ще седя
Коментари Харесай

От Полша до България: без мигранти трудовият пазар е обречен

" Преди три години не съм си представял, че ще седнал съм във Варшава и ще пия полска бира ", споделя Шурия Сингх, консултант в Североизточна Индия. Днес той работи в полската столица за интернационалната компания Ernst & Young. Работодателите му първо се свързнат с него чрез платформата LinkedIn.

Историята на Сингх не е необикновена. Ейбрахам Инго от Намибия също споделя, че когато се е преместил във Варшава, пред него се е разкрил цялостен нов свят. " Опитът ми в Полша ми оказа помощ да израсна и ще мога да допринеса доста повече за Намибия ", споделя той пред Дъждовни води.

Застаряващо население и дефицит на работна ръка

Промените в Полша и други страни от Централна и Източна Европа са впечатляващи. Икономиките в множеството членове на Европейски Съюз от някогашния Източен блок с стремглава скорост трансформираха статута си - от разрастващ се към развит пазар. Това, несъмнено, води до нови инвестиции, само че също и до проблеми, присъщи и за западните стопански системи - застаряващо население, дефицит на работна ръка, бързо растящи заплати и потребност от трудова миграция. Този проблем е най-осезаем в медицината, промишлеността, превоза и осведомителните технологии.

Населението на множеството страни в района е намаляло в последните 15 години. Според прогнозите миграцията и ниската раждаемост могат доведат до 30% по-малко хора в работоспособна възраст до 2050 година.

През последното десетилетие коефициентът на възрастова взаимозависимост, т.е. съотношението сред броя на хората в нетрудоспособна възраст и в трудоспособна възраст, е повишен. Според полската работа за обществено обезпечаване ZUS, с цел да се спре тази наклонност, единствено в Полша броят на чужденците в трудоспособна възраст ще би трябвало да се усилва годишно с сред 200 000 и 400 000 души.

Шурия Сингх е един от многото задгранични служащи в Полша.Снимка: Privat

" Трябва да се вземе поради и контекстът на зеления преход и дигитализацията ", споделя експертката Надя Куртиева пред Дъждовни води. " В последно време преходът променя трудовия пазар, като създава нови благоприятни условия за работа и променя уменията и квалификациите, които фирмите изискват ", изяснява тя. Куртиева акцентира, че има сериозен дефицит на сходни фрагменти.

Най-тежки са проблемите в Румъния

По данни на Световната банка Словения има най-хубавия индикатор за чиста миграция в страните от Централна и Източна Европа, като през 2021 година е привлякла 4568 души. Нетната миграция е годишно съответствие между имиграцията и емиграцията. Румъния има най-ниската стойност - населението ѝ е намаляло с 12 724 поданици.

Ситуацията се промени след нахлуването на Русия в Украйна и огромното количество бежанци, които бяха принудени да бягат в прилежащите страни. Понастоящем Полша е хазаин на най-големия брой бежанци от Украйна. Техният брой се прави оценка на 1 към милион души.

През 2021 година Румъния усили до 100 хиляди броя на работните визи, които се издават на задгранични служащи. Едва 1,1% от работещите в страната са чужденци. След България Румъния също отвори вратите си за квалифицирани служащи от страни отвън Европейски Съюз.

В Унгария от 4,7 милиона работещи 85 хиляди са чужденци, оповестява държавната статистическа работа. Според министъра на икономическото развиване Мартон Наги обаче вътрешният пазар на труда скоро ще се нуждае от още 500 000 служащи. Унгария разшири листата на страните отвън Европейски Съюз, от които може да се наема работна ръка, макар че стегна изискванията, при които те могат да останат в страната. Наскоро държавното управление заяви, че минимум 3000 работни места чакат квалифицирани служащи от Филипините.

" Пазарът на труда не може да се оправи без чужденци "

Ситуацията в Полша е сходна. Томаш Данел, вицеконсул на полското посолство в Манила, споделя пред филипинския онлайн портал The Freeman, че Полша се нуждае от строителни служащи, заварчици, водопроводчици, водачи и други служащи. " Полша става все по-популярна измежду филипинците като дестинация за работа. Броят им пораства всяка година ", изяснява Данел. Според изследване на Полския стопански институт и Полската банка за развиване всяка четвърта компания в страната e наела служащи от страна отвън Европейски Съюз.

Според публични държавни данни в края на декември 2022 година в Чехия са работили съвсем един милион чужденци - 15% от работната ръка. Малко под половината от тях са от страни от Европейски Съюз. Ян Рафай, вицепрезидент на Чешкия съюз на индустрията, съобщи, че фирмите в Чехия губят сред 30 000 и 50 000 служащи годишно поради пенсиониране. " Пазарът на труда не може да се оправи без чужденци ", споделя той пред Дъждовни води.

В множеството страни от Централна и Източна Европа интеграцията остава проблем. Това обаче не тормози Шурия Сингх. " Не виждам доста професионални дефекти. С изключение на езика ", споделя той с усмивка пред Дъждовни води. " И Гугъл Translate оказва помощ, несъмнено. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР