Преди седмица пуснах анкета в опит да изследвам кои са

...
Преди седмица пуснах анкета в опит да изследвам кои са
Коментари Харесай

Кои подправки дават почерка на българската традиционна кухня

Преди седмица пуснах анкета в опит да проучвам кои са подправките, даващи типичния усет на гозбите от българската обичайната кухня. В нея участваха 2994 индивида, статистически значима група и това ми дава съображение да смятам проучването за представително и правдиво.

На респондентите е заложен въпросът: Посочете подправките, които най-често се употребяват в рецептите от българската обичайната кухня? Дадена е опция за повече от един отговор.

Няма изненада по отношение на първото място. България е страната на чубрицата! Тази фалшификация я откриваме в предписания даже на френската и грузинската кухня, само че там е по-скоро изключение, а при нас тя е царицата.

На второ място с съвсем еднакъв резултат са джоджен и магданоз.

На трето място, отново, с непосредствен резултат са червен пипер, черен пипер, дафинов лист, копър.

Подправките на 1-во, 2-ро и 3-то място съставляват 58% дяла от подправките, употребявани в българската обичайната кухня.

 Чубрицата е обичайната фалшификация

Ако разлистим някоя от по-старите готварски книги, в това число и прословутия " Единен алманах предписания за заведенията за публично хранене " (с първо издание 1960 г), ще открием, че в над 90% от показаните предписания подправките, които се употребяват са тези от челните три места: суха чубрица и джоджен, черен пипер за пикантност, червен пипер за цвят, финално поръсване с свеж магданоз или копър за прохлада, а в някоя майсторска рецепта екзотиката идва от дафиновия лист.

Изследването демонстрира, че българинът ревниво пази и съблюдава обичайните предписания. По отношение на ястията от обичайна българска кухня можем изрично да заявим, че за 62 години (от 1960 до 2022) нищо не се е трансформирало. Наистина България се отвори за кулинарни (и не само) въздействия от необятния свят, само че те не трансформират вкусовите ни желания.

Днес в менюто ни участват постоянно и обичаме сьомга, авокадо, чили кон карне, киноа... само че когато ги готвим ги подготвяме съгласно рецептата, или я побългаряваме и като цяло... къри и куркума към момента не са влезнали в рецептата за пататник или капама, да вземем за пример.

 Подправките в българската кухня Снимка: Иван Кацаров

На малко - следим консерватизъм във връзка с българската обичайната кухня и при избрана позиция това може единствено да ни радва.

Останалите резултати може да видите на графиката.

Има подправки, които получават гласове ПОД 1% и заради тази причина не са включени в графиката. Те са: естрагон, калоферче, ким, розмарин, салвия, карамфил, индийско орехче.

Тук би трябвало да отбележим, че калоферчето, да вземем за пример, обичайно се прибавя към фасул в някои села от Средногорието, само че като цяло тази фалшификация се употребява едва в подтекста на България като страна. Карамфилът участва в някои десерти и се употребява при изработката на сладка, с ким се поръсват някои дребни сладки/соленки, само че използването им е лимитирана единствено там.

А знаете ли по какъв начин се сушат подправки или кои са верните подправки за фасул? Ще се веселя да споделите вашите размишления и мнения по проучването, което организирахме в групата. Има ли изнанадани от резултатите?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР