Преди повече от половин век тогавашният министър-председател на Индия Индира

...
Преди повече от половин век тогавашният министър-председател на Индия Индира
Коментари Харесай

Може ли Индия да забогатее и да стане зелена в същото време? Залозите не могат да бъдат по-високи

Преди повече от половин век тогавашният министър-председател на Индия Индира Ганди приказва за зашеметяващото предизвикателство пред разрастващите се народи: да се индустриализират, без да навредят на околната среда.

„ От една страна, богатите гледат изкривено на нашата продължаваща беднотия – от друга, те ни предизвестяват против техните лични способи “, сподели тя на събитие на Организация на обединените нации в Стокхолм през 1972 година, първата международна конференция, която трансформира околната среда в главен проблем.

„ Не желаеме да обедняваме още повече околната среда и все пак не можем нито за миг да забравим мрачната беднотия на огромен брой хора “, добави тя.

Думите й в никакъв случай не са били по-актуални. Напрежението сред икономическия напредък и опазването на околната среда е в основата на световните полемики за това по какъв начин да се оправим с все по-ускоряващата се климатична рецесия.

Обръщайки се към откриващата сесия на договарянията за климата COP28 в Дубай в петък, актуалният министър-председател на Индия, Нарендра Моди, сподели, че всички разрастващи се страни би трябвало да получат „ обективен дял в световния въглероден бюджет “ — размерът на затоплящо планетата въглеродно замърсяване, което светът може да отдели и все пак да избегне климатична злополука.

Въпреки че в този момент Земята се нагрява до рискови равнища, доста държавни управления по света не престават да гледат на въглищата, петрола и газа като на източници на икономическо развиване, енергийна сигурност и геополитическа мощ, сподели Организация на обединените нации тази година.

В резултат на това международното произвеждане на изкопаеми горива през 2030 година се чака да бъде повече от два пъти количеството, належащо за ограничение на световното повишаване на температурата до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, задачата на Парижкия климат съглашение, откри скорошен отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

Един от главните фактори за това пагубно превишаване ще бъде Индия, която изгаря все по-големи количества въглища и нефт, до момента в който се пробва да отговори на потребностите на своите 1,4 милиарда души. Планира да удвои вътрешното произвеждане на въглища до 2030 година

Но даже когато най-многолюдната нация в света се държи за въглищата с едната си ръка, има някои признаци, че тя се пробва да начертае по-устойчив курс с другата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР