Преди половин век на Рождество Христово НАСА проведе една от

...
Преди половин век на Рождество Христово НАСА проведе една от
Коментари Харесай

Новогодишното посещение на Ултима Туле: какво да очакваме и кога ще видим първите снимки

Преди половин век на Рождество Христово НАСА организира една от най-забележителните си галактически експедиции: “Аполо 8 ”, в границите на която астронавти влязоха в орбита към Луната и видяха противоположната й страна със личните си очи. Днес, 50 години по-късно, този път на Нова година, американската галактическа организация ще организира още една забележителна задача: първото посещаване на небесно тяло, намиращо се оттатък орбитата на Плутон. 

В тази публикация ще ви опиша какво да чакаме, по кое време да го чакаме и по кое време ще забележим първите по-детайлни фотоси на въпросното небесно тяло – Ултима Туле. 

Ултима Туле съставлява планета-джудже, която се намира на към 44 AU (астрономически единици) от нашето Слънце. За съпоставяне орбитата на Плутон е почти на към 33.63 AU от Слънцето. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е междинното разстояние сред Земята и Слънцето. Като размер Ултима Туле е много по-малка от Плутон – диаметърът на Плутон е към 2 370 километра, до момента в който диаметърът на Ултима Туле се пресмята да е сред 25 и 45 километра. 

Както виждате на горепосоченото изображение, снимано на Бъдни вечер, Ултима Туле към момента наподобява като звезда пред камерата LORRI (LOng-Range Reconnaissance Imager). Това ще продължи до последните часове преди облитането. Нека да погледнем една примерна симулация по какъв начин биха изглеждали фотосите през идващите четири дни:

Photo credit: JHUAPL 

Скоростта на “Ню Хърайзънс ” по отношение на Ултима Туле 14.17 km/sec (по данни от The Sky Live). Докато пиша тази обява, на 29-ти декември, дистанцията сред галактическия уред и дребната планета възлиза на към 7 249 100 километра.. 

Важна вметка: “Ню Хърайзънс ” наближава чужд обект. Никой не знае дали там няма незнайни рискове, примерно неоткрити към този миг луни или пръстени.. Първото такова събаряне на информация и фотоси ще стартира на 31-ви декември в 03:31 ч. българско време и ще завърши в 06:56 ч. българско време. Второ такова ще има в 19:10 ч. българско време и ще завърши в 22:55 ч. българско време (по данни от Planetary Society). 

По време на първото събаряне на информация камерата LORRI ще снима фотография на Ултима Туле с разграничителна дарба от 8 километра на пиксел. При състояние, че диаметърът е сред 25-45 километра, Ултима Туле ще е не по-голяма от 3-4 пиксела на фотографията. Това към момента няма да е задоволително, с цел да може екипът да разграничи обособени характерности от повърхността, само че фотографията би могла да даде обща информация за формата и структурата на дребната планета (например дали тя е монолитно тяло или е контактна двойка сходно на кометата Чурюмов-Герасименко). При второто събаряне на информация фотографията на LORRI би била с разграничителна дарба от 5 километра на пиксел, т.е. Ултима Туле ще заема към 5-7 пиксела на фотографията. 

Моментът на най-голямото доближаване, както към този момент написах нагоре, е на 1-ви януари 2019 година в 07:33 ч. българско време. Но към това време “Ню Хърайзънс ” ще е ангажиран да учи дребната планета и няма да комуникира със Земята. Когато научните изследвания приключат, тогава автоматизираната станция ще обърне антените си и ще изпрати радиосигнал.. 

е. Предаването на информация ще е нескончаем развой – ще отнеме няколко часа (до 2-ри януари 01:35 ч.), преди екипът да смъкна всичко. Именно тогава. Тя ще е с разграничителна дарба от 300 метра на пиксел, а дребната планета ще се побере в границите на 100 пиксела. 

Важна вметка – това са ориентировъчните времена, когато фотосите ще бъдат. Това не значи, че ще бъдат в интернет сега на тяхното приемане. За голямо страдание екипът на “Ню Хърайзънс ” не следва откритите практики от марсохода “Кюриосити ”, неотдавна кацналата на Марс задача на НАСА “ИнСайт ”, слънчевите задачи и юпитерианската задача “Джуно ”, при които фотосите се качват неотложно в общественото пространство. Екипът желае първо да ги види, да напише описания и тези описания да минат през пиарите на НАСА. 

Понеже аз обичам точни отговори, изпратих питане към института “Джон Хопкинс “ по кое време фотосите ще бъдат оповестени.! 

Има още една добра вест – макар прекъсването на държавните действия в Съединени американски щати, НАСА ТВ ще работи на 1-ви и 2-ри януари, с цел да може да осведоми обществеността за последните новини от “Ню Хърайзънс ”. 

Очакваме събитието с неспокойствие! 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР