Преди около две години Google започна да използва в YouTube

...
Преди около две години Google започна да използва в YouTube
Коментари Харесай

Ето как можем осезателно да намалим товара на процесора при гледането на видео от YouTube

Преди към две години Гугъл стартира да употребява в YouTube новия кодек VP9. От една страна, той дава доста положително качество на изображението при относително незначителен размер на клиповете. От друга страна, доста видеокарти не поддържаха хардуерното декодиране на новия формат. А това водеше на процедура до 100% натоварване на процесора.
Уви, след две години, обстановката в YouTube за доста от потребителите на Chrome и Firefox не се усъвършенства изключително. Опитът за възпроизвеждане на 4K60 видеа даже и на задоволително мощните Core i5 от последно потомство с интегрирана графика, още веднъж води до 100% натоварване на централния процесор и до лагове. Интересно е, че в Edge, същите клипове натоварват процесора до 20% и се възпроизвеждат гладко. Забелязва се разлика даже и при елементарните 1080p60 клипове, като тя не е в интерес на Chrome.

Какво може да се направи в този случай? Най-логично е да се изключи в браузъра поддръжката на VP9. В този случай YouTube автоматизирано стартира да употребява H264, който чудесно се декодира от на процедура всички видеокарти и интегрирани графични ускорители. А натоварването на цялата компютърна система фрапантно пада. От минусите – няма качествено видео с над 1080р резолюция. И още, употребява се по-опростеният звуков формат m4a вместо opus, само че това може да се усети единствено с висококачествени слушалки или Hi-Fi техника.

Първо, да проверим, какви кодеци употребява вашия компютър при гледане на видео от YouTube. За тази цел е задоволително да се посети страницата https://www.youtube.com/html5:



Ако VP9 се вижда, тази директива ще помогне. Ако го няма, уви, не можем да понижим натоварването на компютърната система.

Изключването на VP9 не е комплицирано. Това може да стане да вземем за пример посредством инсталирането на разширението  h264ify , което има версии за Chrome и Firefox. Има и други способи. След това същата уеб страница да се посети още веднъж, с цел да се разберем, дали кодекът VP9 е изключен.


В множеството компютри натоварването на системата пада… съвсем двойно!

При потреблението на VP9 кодека, процесора с графичния ускорител употребяват към 6-7 W. Тестовете, направени от другите консуматори при прекосяване към H264, демонстрират че потреблението пада едвам до 3-4 W. Общата консумация на преносим компютър от междинен клас е към 12-15 W. Това намаление на натоварването на процесора може да понижи общата консумация с най-малко 20%, което си е съществено.

Пробвайте и вие. Ако не се виждат промени, връщането към Vp9 става без никакви последици.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР