Преди няколко години в Япония и Шотландия бе регистриран един

...
Преди няколко години в Япония и Шотландия бе регистриран един
Коментари Харесай

Този цвят има феноменално действие върху личността

Преди няколко години в Япония и Шотландия бе регистриран един „ феномен “. Синьото осветяване по улиците понижи равнищата на самоубийства в тези страни, написа tialoto. Наскоро въпросът още веднъж бе обиден в мрежата Reddit и тематиката се отвори с нова мощ.
Какво тъкмо се случи в Япония?
Промяната в светлината по улиците бе направена в две местоположения в Япония – Nara и Keihin Electric Express Railway Co. Това се случи към 2005 година В Глазгоу, Шотландия повода за появяването на синя светлина е била въпрос на хармония, без никой да подозира, че тя ще донесе и други изгоди. Това което последвало след промяната на цвета е, че намалели престъпните случай в града.
В Нара (Япония) закононарушенията също се намалили с към 9 % и спрели изцяло самоубийствата в региона.
Науката за синия цвят
След регистрираните промени при промяната на цвета на уличното осветяване, са оповестени десетки материали в Journal of Affective Disorders, които се пробват да обяснят случилото се.
Сред научните теории за намалелите закононарушения и самоубийства е и тази, че смяната на цвета води до по-голяма зоркост у хората, защото те я регистрират като нещо ново и друго. От друга страна синьото се асоциира с цвета на полицията, което демотивира евентуалните нарушители. Синият цвят вдъхва успокоение и не е толкоз нападателен, колкото аленото, оранжевото или жълтото.
Според психолозите той спомага за понижаване на напрежението, защото се асоциира с небето, морето. Изследвания настояват още, че къси сини талази могат да лекуват сезонни душевен отклонения като хронична меланхолия. Те понижават и реакцията под стрес при риби. Тепърва се вършат сходни проучвания и върху хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР