Преди няколко години Snap, компанията - собственик на социалната мрежа

...
Коментари Харесай

Как се процъфтява в сянката на гигантите

Преди няколко години Snap, компанията - притежател на обществената мрежа Snapchat, сътвори реплика на характерността, с която по-късно стана известна - фотоси, които се самоунищожават 10 секунди, откакто получателят им ги е видял. Малко след шумното първично обществено предложение през 2017 година компанията се изправи пред недоволството на потребителите поради неприятен дизайн, отдръпнали се изпълнителни шефове и понижаващи се цени на акциите, откакто стартира автоматизирано да предлага на търг рекламно пространство. Акциите й бързо се сринаха и в един миг през 2018 година се търгуваха за под 5 $, или по-малко от една пета от цената, която бяха достигнали, когато компанията излезе на борсата.

Оттогава Snap претърпя един от най-големите обрати в историята на технологиите. Когато заяви последните си тримесечни резултати през април, тя прелестно изненада анализаторите за следващ път, както ги зарадва и през последните няколко тримесечия. Приходите са се нараснали с 66% по отношение на година по-рано, достигайки 770 млн. $. Броят дейни консуматори на ден е 280 млн., или с 50 млн. повече за същия интервал година по-рано. Книжата на компанията са поскъпнали с 208% през последните 12 месеца до 54 $. " Пандемията сподели издръжливостта на измененията, които направихме ", споделя шефът й Евън Шпигел.
Второто равнище бързо пораства
Завръщането й разкрива необятна наклонност. Докато най-големите западни софтуерни компании имаха печелившо първо тримесечие, компаниите от по-ниска категория, или така наречен tier-two tech (компании от второ ниво), също порастват бързо. И това не се дължи единствено на спомагателното цифрово търсене, провокирано от пандемията, или на обстоятелството, че дребните компании могат да просперират по-лесно. Някои от фирмите на второ равнище са комплицирани скептици, които считат, че е невероятно да процъфтят в сянката на индустриалните титани.

Светът на огромните софтуерни компании е огромен. В Съединени американски щати той обгръща стотици компании. Ще определим тези на второ равнище като компании с пазарна капитализация, не по-малка от 20 милиарда $, и които са основани след 2000 година Това включва 42 компании с обща оценка 2.4 трлн. $. Те варират от уеб сайтове за електронна търговия и стрийминг услуги до туристически компании и разработчици на корпоративни приложения.

Още преди пандемията тази група набъбна по отношение на GAFAM, както някои в този момент назовават петте американски софтуерни бегемота (Google и компанията майка Alphabet, Apple, Фейсбук, Amazon и Microsoft). През февруари 2020 година взаимната пазарна капитализация на фирмите от второ равнище се равнява на 22% от GAFAM спрямо 14% три години по-рано.

Една от аргументите за растежа на относителния й размер е софтуерният напредък в Съединени американски щати и по-специално възходът на облачните услуги. Това разреши на компаниите да се специализират и да основат огромни пазари даже за на пръв взор неразбираеми артикули и услуги, които в този момент могат да бъдат пригодени за характерни цели и предлагани в международен мащаб. " Инвестициите, които направихме през 2017 година, в този момент се отплащат ", споделя Шпигел.
Капитал - брой 22
Добър образец за това е Twilio. Компанията е непозната за потребителите, само че употребена от множеството от тях. Тя дава услуги за чат, гласова и видеокомуникация на повече от 200 хиляди други компании - от уеб страницата за ваканционни жилища чартърен Airbnb до разработчика на програмен продукт за обслужване на клиенти Zendesk. След няколко години на бърз напредък годишните й доходи доближиха 2 милиарда $, а пазарната й капитализация надвиши 50 милиарда $. " Ако сте разработчик, не е нужно да прекарвате година, с цел да разберете всички елементи. Може просто да се присъедините към нашите системи, изяснява шефът й Джеф Лоусън, това е концепцията на инфраструктурата като услуга. "
Допълнително ускоряване от пандемията
Пандемията даде спомагателен подтик на фирмите от второ равнище. По време на пика пазарната им капитализация доближи 35% от огромните пет (макар че се намали до 29%, тъй като вложителите стопираха да купуват толкоз интензивно софтуерни акции). Този модел на второстепенни компании има аналог в Китай, където ново потомство софтуерни любимци, в това число Meituan и Pinduoduo, се развиха сполучливо, с цел да се изправят против дуопола на Alibaba и Tencent. " Коронавирусът е страховит дигитален ускорител ", споделя Лоусън.
Възходът на облачните услуги разреши на релативно по-малките компании да се специализират и да порастват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР