Преди няколко години международна група учени помести кръглия червей Caenorhabditis

...
Преди няколко години международна група учени помести кръглия червей Caenorhabditis
Коментари Харесай

Учените поставиха мозък на червей в Arduino робот

Преди няколко години интернационална група учени помести кръглия червей Caenorhabditis elegans в робот, съединен от фигурки Lego. А в този момент те сътвориха версия, в създаването на която всеки може да вземе присъединяване. Това е биологически меродавен модел на невронната мрежа на червея, пресъздадена на платформата Arduino Uno.
C. elegans са нематоди, биологията на които е изцяло изучена. Известно е всичко за техните гени, а тяхната нервна система е неведнъж изследвана. През 2014 година екип от учени в границите на плана OpenWorm записа връзките сред 302-та неврона на този червей и ги моделираха по софтуерен път. Целта на този план бе основаването на безусловно пълностоен виртуален C. elegans.

Засега тази цел към момента не е напълно реализирана, само че учените са в положение да емулират мозъка на този организъм и по-късно софтуерно да го качат в банален робот Lego, като органичните елементи на тялото са сменени с електроника – сонар, който служи за нос и дребни електрически мотори от двете страни на тялото. След качването на виртуалния мозък, софтуерният C. elegans поема контрола на робота без никакво авансово програмиране, независимо стопира пред трудностите и ги заобикаля без никакво в допълнение програмиране или външна помощ.

Това бе поразително постижение през 2014 година, което обаче не даваше опция в независимо съединен робот да се зареди цифровизираната невронна мрежа на кръглия червей.



Новият план с отворен код Nematoduino взема решение тези проблеми, като освен това употребява единствено 13 542 байта памет или 42% от съвместима с UNO платка, както и 825 байта (40%) SRAM паметта. Остава задоволително място за прибавянето на личен код и работата на нови датчици.

На пръв взор, това наподобява безсмислено академично упражнение, само че това не е по този начин. Подготвя се опростяване на процеса, започващ всеки обособен неврон. Ако това стане, то в най-близко бъдеще ще се открие път за качване на човешкото схващане в компютър или най-малко ще се реализира значително възстановяване на изкуствените невронни мрежи.

За тази цел е нужна по-подробна карта на човешкия мозък, върху която в този момент интензивно се работи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР