Преди малко повече от година задръстванията в пристанищата на западното

...
Преди малко повече от година задръстванията в пристанищата на западното
Коментари Харесай

Цените на корабните превози са се сринали с 80%

Преди малко повече от година тапите в пристанищата на западното крайбрежие на Америка бяха пословични за това какъв брой напрегната беше веригата за доставки. Глобалните разноски за транспорт на контейнери доближиха рекордно високи стойности, написа Visual Capitalist.

Днес към този момент разноските за доставка са се върнали към новата от преди пика, като цените по някои направления се приближават до равнищата от преди пандемията. Графиката, употребяваща данни от Freightos, демонстрира какъв брой трагично са намалели разноските за малко време.

 Infographic showing the falling cost of shipping on major routes

Стандартът Freightos Baltic Index (FBX) за световните цени за транспорт на товари падна с 80% от своя пик в края на 2021 година

Голяма част от търговията минава през международните океани, тъй че внезапно възходящите разноски за доставка могат да провокират безпорядък в международната стопанска система.

Според изследване на МВФ, което включва 143 страни през последните 30 години, разноските за доставка са значим мотор на инфлацията по света. Установява се, че когато цените за товари се удвоят, инфлацията се усилва с 0,7 процентни пункта.

Това обаче не е главно предписание, като някои страни усещат резултата от по-високите разноски за доставка повече от други.

Страните, които внасят повече от това, което употребяват и които са по-интегрирани в световната верига на доставки, могат да усетят повишаване на инфлацията, тъй като разноските за доставка се покачват.

Намаляването на разноските за доставка е страхотна вест за всички, с изключение на за…тези, които изпращат стоките.

В последна сметка очакванията са за възстановяване на успеваемостта на веригата за доставки и по-малък инфлационен напън, само че въпреки това корабните компании виждат края на двугодишен интервал на взрив.

Големи спедитори като COSCO и Hapag-Lloyd означиха десетократно нарастване на облагата.

За момента превозвачите анулират пътуванията и изпращат остарелите кораби за скрап. В началото на януари цените за спот транспорт на контейнери се покачиха за първи път от 43 седмици, което е сигнал, че цените за корабоплаването се възстановяват. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР