Преди известно време археолози открили два отдавна загубени древни града

...
Преди известно време археолози открили два отдавна загубени древни града
Коментари Харесай

Колко ли загадки на маите крият мексиканските джунгли?

Преди известно време археолози разкрили два от дълго време изгубени антични града на маите в мексиканските джунгли. Изследователите намерили разрушени пирамиди, остатъци от палат, голяма врата във формата на страшилище, стадион, олтари и разнообразни каменни паметници.

Един от градовете е открит преди няколко десетилетия, само че опитите за връщане на мястото са били несполучливи. Другият град е бил изцяло чужд до момента и ще хвърли огромна светлина върху някои от мистериите на цивилизацията на маите.

Лидерът на експедицията Иван Спрайц (Ivan Sprajc) от изследователския център към Словенската академия на науките и изкуствата изяснява, че за откритията са помогнали въздушни фотоси на тропическата гора в Централен Юкатан (Кампече, Мексико). Археолозите забелязали необикновени форми и решили да изследват.

В региона сред Рио Бек и Ченския район те разкрили цялостен град, който бил типичен образец за архитектурата на маите сред 600 и 1000 година Въпреки че този град към този момент е бил откриван от археолога Ерик декор Ю (Eric Von Euw) през 70-те, който го нарекъл Лагунита, местоположението му било изгубено и всички опити за намирането му още веднъж били несполучливи.

Едно от най-интересните неща в града е голям вход във формата на уста на страшилище, което изобразява бога на земята и плодородието при маите.  След като минали през портата, Спрайц и сътрудниците му се натъкнали на 20-метров пирамидален храм. Наблизо имало няколко каменни статуи и олтари. Надписите по всички паметници са добре непокътнати.

 

Пирамидалният храм в античния град Лагунита. Ivan Sprajc

Един от надписите е оценен от епиграфа Октавио Олгуин (Octavio Olguin) от Националния самостоятелен университет в Мексико. Той разкрил, че е записана датата 29 ноември 711, която се отнася за „ владетеля от 4 к‘атуна “ (1 к‘атун е 20 години). За жал частта от надписа, на която може да се загатва името му, не може да бъде разчетена.

Плочата, на която е изписана датата 29 ноември 711 година Ivan Sprajc

Освен непредвиденото преоткриване на Лагунита Спрайц и сътрудниците му се натъкнали на още един град, за който до момента не се знаело нищо. Руините включвали пирамидален храм, олтар и огромен акрополис, обкръжен от три храма. Въпреки че очевидно двата града са съществували едновременно, архитектурата на до момента незнайния град предшества тази на Лагунита.

Каменна конструкция от незнайния град. Ivan Sprajc

Спрайц изяснява, че тези два града ще отворят още въпроси за разнообразието на културата на маите, възможната роля на цялата, към момента неразучена околност и връзката на маите с други нации.

Възможно е в гъстите джунгли на Мексико да се крият още десетки градове, които биха могли да отговорят на тези въпроси.

Ancient Origins/Discovery

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР