Преди години, известната културна антроположка Маргарет Мийд (1901-1978), била попитана

...
Преди години, известната културна антроположка Маргарет Мийд (1901-1978), била попитана
Коментари Харесай

Първи признак на цивилизацията са грижата и съпричастието ♥ Маргарет МИЙД

Преди години, известната културна антроположка Маргарет Мийд (1901-1978), била запитана от собствен студент какво смята за първи симптом на цивилизацията. Студентът очаквал проф. Мийд да заприказва за риболовни куки, глинени гърнета или каменни съдове за смилане. 

Но се случило нещо извънредно изненадващо. Маргарет Мийд споделила пред своята млада публика, че счита за първи симптом на цивилизация в античната просвета една човешка бедрена кост – счупена, а след това – зараснала…

Антроположката обяснила, че в дивия свят, когато животно си счупи крайници, най-вероятно е да почине. Със строшен крайник то не може да избяга от заплахите, да стигне до реката, с цел да пие вода, да ловува, с цел да се нахрани. Така се трансформира в плячка и храна за гладните зверове. Никое животно не би оживяло със строшен крайник задоволително дълго, с цел да може костта да зарасне още веднъж.

По откритата при разкопки човешка бедрена кост, имало напълно ясни следи от строшаване и последвало зарастване – доказателство, че някой е отделил време и грижи, да остане с оня, който е потърпевш. Някой, който е превързал раната му, обезпечил му е заслон и отбрана от дивите хищници, и е бдял неразделно над него, до момента в който оздравее изцяло.

„ Да окажеш помощ на някой различен да премине през компликациите – оттова стартира цивилизацията “, обобщила Маргарет Мийд пред своите студенти.

Ние сме най-хубавото от себе си, когато служим на другите.

Източник:
Снимкa: imdb.com 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР