Преди години бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън веднъж

...
Преди години бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън веднъж
Коментари Харесай

Банковата криза в САЩ ще застраши глобалния растеж

Преди години някогашният ръководител на Федералния запас Джанет Йелън един път съобщи, че през живота си „ повече няма да види банкова рецесия в Съединени американски щати “. Мечтата ѝ обаче бе разрушена от действителността. На 7 юли интернационалната рейтингова организация „ Moody`s “ намали кредитния рейтинг на 10 дребни и междинни банки в Съединени американски щати, като в същото време включи в листата за наблюдаване 6 огромни банки и дефинира вероятностите на други 11 като „ отрицателни “.

В отчета на „ Moody`s “ се показва, че банковият бранш на Съединени американски щати е изправен пред финансов напън, неналичието на задоволително контрол, както и доста други проблеми. Сред тях усложненията във финансирането се смятат за „ екзистенциална рецесия “, пред която са изправени американските банки.

Настоящата накърнимост на американската банкова система  е резултат от неочаквания поврат и рисковата наклонност в икономическата политика. След началото на епидемията от COVID-19 Вашингтон стартира да ползва политика за количествени облекчения „ без горна граница “, резервира свръхниските лихвени проценти, показа план за огромни стопански тласъци. Всичко това докара до внезапното повишаване на инфлацията.

Банковият бранш на Съединени американски щати е значим ветропоказател за действителната стопанска система. Кризата в него ще докара до редица отрицателни последствия. В отчета си „ Moody`s “ предвижда, че американската стопанска система ще изпадне в лека криза при започване на 2024 година, а рисковете пред банковата система ще се усилят в допълнение. Анализаторите смятат, че в случай че рецесията се популяризира в цялата финансова система, това ще засегне действителната стопанска система на Съединени американски щати и даже ще заплаши световния напредък.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР