Преди година учените от американската космическа агенция НАСА обявиха, че

...
Преди година учените от американската космическа агенция НАСА обявиха, че
Коментари Харесай

Открити преди година екзопланети имат вода, която е 250 пъти повече от океаните на Земята

Преди година учените от американската галактическа организация НАСА оповестиха, че са разкрили седем планети, които доста наподобяват на Земята по мярка. Екзопланетите се намират в система, наречена TRAPPIST-1, и са на 40 светлинни години от Слънчевата система. Разстоянието е относително малко за галактическите мащаби, като съставлява няколко пъти дистанцията от Земята до Луната.

Още тогава беше оповестено, че на екзопланетите най-вероятно има вода на повърхността, което от своя страна може да обезпечи условия на живот. В продължение на една година галактически и наземни телескопи следяха непрекъснато TRAPPIST-1 и от НАСА се похвалиха, че към този момент са натрупали задоволително информация за планетарната система.

От събраните данни откривателите са стигнали до извода, че всичките (седем) планети са най-вече скалисти. До 5% от масата на някои от тях е вода, което съставлява 250 пъти повече от океаните на Земята.

Проблем се оказва звездата на системата, която е доста студено алено джудже. Нейната температура е на половина на тази на Слънцето, а масата ѝ е едвам 9% от неговата. Планетите, които са най-близо до звездата, могат да одобряват вода под формата на атмосферни пари, а по-отдалечените най-вероятно имат замръзнала вода по повърхността си.


Данните от телескопа " Хъбъл " пък демонстрират, че минимум три от планетите TRAPPIST-1 не съдържат атмосферни газове, богати на водород, който е парников газ и би направил екзопланетите горещи и непригодни за живот. Предполага се, че техните атмосфери са удобни и наподобяват тези на Земята, Венера и Марс.

Предстои изстрелването на четвърти телескоп в орбита - телескопът " Джеймс Уеб ", който също ще се включи в разбора на новата слънчева система. Той ще е профилиран и свръхчувствителен за търсене на следи от водород, метан, О2, озон и други химически съставки на атмосферата.

Целта е да се удостовери или отхвърли теорията, че на тези екзопланети е вероятен живот, въпреки че физическото постигане до тях към този момент е невероятно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР