Преди дванадесет месеца Русия се присъедини към позорния списък от

...
Преди дванадесет месеца Русия се присъедини към позорния списък от
Коментари Харесай

Стават ли западните компании по-малко глобални

Преди дванадесет месеца Русия се причисли към позорния лист от страни - дружно със Северна Корея и Куба, където потребителите са лишени от насладата на Coca-Cola. Американският колос за питиета спря локалната си активност след съветската инвазия в Украйна. Преди 30 години, когато Coca-Cola се разшири в Русия след разпадането на Съветския съюз, бариерите пред световната търговия бяха съборени. Днес те се издигат още веднъж - и то освен към Русия.

Преди дванадесет месеца Русия се причисли към позорния лист от страни - дружно със Северна Корея и Куба, където потребителите са лишени от насладата на Coca-Cola. Американският колос за питиета спря локалната си активност след съветската инвазия в Украйна. Преди 30 години, когато Coca-Cola се разшири в Русия след разпадането на Съветския съюз, бариерите пред световната търговия бяха съборени. Днес те се издигат още веднъж - и то освен към Русия.

Съобщава се, че Министерството на финансите на Съединени американски щати създава проекти за прекъсване на изходящите вложения в авангардни технологии във враждебни страни. Институцията към този момент забрани продажбата на съвременни микропроцесори и съоръжение за произвеждане на чипове в Китай. Китайско-американската търговия може да спре изцяло, в случай че Китай имитира войнствеността на Русия в връзките си със личния си желан комшия Тайван. В същото време Америка разпределя дотации на стойност половин трилион $ за да върне веригите за доставки на полупроводници, електрически коли и чиста сила назад вкъщи. Европейският съюз (ЕС) също показа огромен пакет от сходни подсладители.
Новите очертания
Работата като мултинационална компания постоянно е включвала компликации - от координирането сред часовите зони до навигирането в мозайка от регулаторни режими. Последните напрежения в глобализираната търговия - подбудени от геополитическото напрежение и възходящия протекционизъм, повдигат сложни въпроси за корпоративните колоси на Запада, които са измежду най-големите облагодетелствани от глобализацията. Първоначалните им отговори обрисуват контурите на западната мултинационална компания на XXI век. Тя е по-малко подвластна от Китай и повече от нематериални активи като програмен продукт и патенти. Но като цяло е не по-малко световна.
Реклама
Западните компании стартират да се популяризират в света през 1600 година, когато европейските колониални търговски къщи се осмеляват (често насилствено) да надвишават Стария континент в търсене на търговски благоприятни условия. До началото на XX век световните директни задгранични вложения (ПЧИ), подобен индикатор за преобладаването на мултинационалните предприятия, се движи към 10% от международния Брутният вътрешен продукт.

След това, по времето, когато руснаците започнаха да пият локално създадена кока-кола, корпоративните пътешественици на Запада изпитаха личното си газирано въодушевление. По-свободната търговия, по-ниските транспортни разноски и по-добрите информационни технологии им разрешиха да станат в действителност по-глобални. Те основават магазин на всички места, където могат да намерят по-евтина работна ръка, по-ниски налози или нови клиенти. В началото на 2010 година международните ПЧИ доближиха еквивалента на 30% от международното произвеждане. Западните компании съставляват 78% от общия брой. Средната американска мултинационална компания имаше дузина задгранични филиала.

През последното десетилетие нещата започнаха да се трансформират. Американските и европейските компании започнаха да губят част от задграничния си звук. Банките, наранени от световната финансова рецесия от 2007-2009 година и произлизащата от нея дълг на еврозоната, понижиха задграничния си бизнес. И нови съперници, изключително от Китай, започнаха да провокират западните компании. Четири от петте най-големи марки смарт телефони в Индия, да вземем за пример, в този момент са китайски. Миналата година Китай изпревари Германия като втория по величина експортьор на коли в света, само зад Япония.

От 2010 година задграничните продажби на регистрирани американски и европейски компании са нарастнали с едвам 2% годишно, спад от 8% през първото десетилетие на века и 10% през 90-те години. Мултинационалните компании прибавят по-малко задгранични заводи към ПЧИ. Годишните потоци от американски и европейски задгранични вложения (с изключение на реинвестираните печалби) се сринаха от връх от 659 милиарда $ през 2015 година до 216 милиарда през 2021 година, сочат данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. Това съставлява покачване от 156 милиарда $ през 2019 година, преди пандемията да ги унищожи съвсем изцяло през 2020 година Между 2010 година и 2021 година делът на Запада в международните ПЧИ спадна от 78% на 71%. Типичната американска мултинационална компания в този момент има единствено девет задгранични филиала.
Реклама Ренесанс на вътрешното произвеждане
Политиците от двете страни на Атлантика приветстват тази наклонност. Те приказват за подем на вътрешното произвеждане и от ден на ден се пробват да задържат Китай, трансформиралата се във зложелател фабрика на Запада. През януари месечните вложения за създаване на фабрики в Съединени американски щати доближиха 10.9 милиарда $, което е с 55% повече по отношение на миналата година. Европейски Съюз се надява, че новите му дотации ще имат сходен резултат.

America Inc и Europe SA също охлаждат Китай - както като производител, по този начин и като пазар за техните артикули. Според данни на Бюрото за стопански разбори на Съединени американски щати (BEA) цената на фабриките и оборудването на американските мултинационални компании в Китай е достигнала своя връх през 2018 година Западните политици може да си припишат заслугата за тази смяна, само че по-важната причина може да е по-скъпият китайски труд. От 2010 година заплатите в производството в Китай са се нараснали четири пъти, от 2 $ на час до над 8 $ в номинално изражение.
Мултинационалната компания на XXI век - по-малко подвластна от Китай и повече от нематериални активи като програмен продукт и патенти. Но като цяло е не по-малко световна.
Що се отнася до китайския пазар, той остава значим за някои браншове. Западните компании за полупроводници, да вземем за пример, осъществят към 30% от продажбите си от Китай. Но производството на чипове съставлява единствено 400 милиарда $ от 12-те трлн. $ продажби, генерирани в чужбина от регистрирани западни компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР