Преди дни, когато CERN възобнови работата на Големия адронен колайдер

...
Преди дни, когато CERN възобнови работата на Големия адронен колайдер
Коментари Харесай

Големият адронен колайдер открива странни нови частици

Преди дни, когато CERN възобнови работата на Големия адронен колайдер за първи път от три години, учените оповестиха, че са следили три нови „ екзотични “ частици.
Става дума за нов вид „ пентакварк " и първата по рода си двойка „ тетракварки ", като единият от двойката е напълно нов вид тетракварк.
„ Колкото повече разбори правим, толкоз повече типове екзотични адрони откриваме “, сподели координаторът по физика на Големия адронен колайдер (LHCb) Найлс Тюнинг. „ Свидетели сме на интервал на открития, сходен на този през 50-те години на предишния век, когато стартира да се открива „ зоопарк на частиците “ от адрони и в последна сметка докара до кварковия модел на стандартните адрони през 60-те години. Създаваме „ зоопарк на частиците 2.0 ".

Субатомно пространство

Кварките са субатомни „ обикновени частици “, за които се счита, че са главните градивни детайли на материята. Обикновено се срещат в комбинации от два до три кварка, наречени адрони, по-рядко се срещат в групи до четири или пет, или тетракварки и пентакварки.
Това, което прави тези нови кварки специфични, е техният сексапил. Буквално. „ Екзотичните “ кварки като тези нормално са формирани от обаятелен кварк и обаятелен антикварк. Има още и странни кварки/антикварки.
Новонаблюдаваният пентакварк обаче е формиран от обаятелен кварк, обаятелен антикварк, прогресивен и невисок кварк и чудноват кварк. Това е първият път, когато чудноват кварк е открит в пентакварк, съгласно CERN. Що се отнася до тетракварка, той е неповторим освен тъй като е първият открит в двойка, само че и че е двойно електрически зареден.

История на триумфа

LHC беше употребен при революционното разкриване през 2012 година на по този начин наречената „ Божия парченце “ или Хигс бозон. Нейното битие до тогава беше предсказано единствено от Стандартния модел на физиката. След пробното й вписване откритието донесе на Франсоа Енглерт и Питър Хигс Нобелова премия по физика, а хипотезата на Хигс е от 1964 година
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР