Преди дни английската легенда Алън Ширър открито изрази притесненията си,

...
Преди дни английската легенда Алън Ширър открито изрази притесненията си,
Коментари Харесай

Изследване показа: Играта с глава убива футболистите

Преди дни британската легенда Алън Ширър намерено изрази терзанията си, че може да има мозъчни увреждания и да стане жертва на деменция. Бившият нападател на „ Саутхямптън “, „ Блекбърн “ и „ Нюкасъл “ взе участие в документален филм на Би Би Си и предизвести за заплахите, които крие играта с глава. 47-годишният Ширър се е подложил на медицински проби, които демонстрираха, че по личните му думи има „ ужасна памет “. 47-годишният нападател добави: „ Не зная дали е по този начин, тъй като не чувам задоволително деликатно, само че имам слаба памет. Когато играеш футбол професионално, очакваш на по-късен стадий от живота ти да се появят проблеми с колената, глезените, гърба, както при мен. Но в никакъв случай не съм се замислял, че футболът може да ти докара мозъчна болест. Затова и наложително би трябвало да се вършат проучвания “.

Легендарният голмайстор от близкото минало разкри, че е упражнявал по 1000 пъти всеки гол с глава, който е отбелязал в кариерата си.

 Играта с глава убива футболистите

Алън Ширър е забил над 400 попадения в професионалната си кариера, а през сезон 1994/1995 става първенец на Англия с „ Блекбърн “. За британския народен отбор има 63 мача и 30 попадения. Той не е първия диагностициран с деменция футболист. Джеф Астли, някогашен нападател на Англия и „ Уест Бромич “, умря през 2002-ра на 59-годишна възраст, страдайки от деменция, провокирана от честата игра с глава, която на процедура умъртвила британеца.

След гибелта му британската асоциация и тази на професионалните футболисти на Острова обявиха, че стартират взаимно следствие. Беше открито, че Астли, който в последните 4 години от живота си не можеше да си спомни за кои клубове е играл, страдал от хронична травматична енцефалопатия. Болест, която се открива единствено след гибел и то на умряли американски футболисти, боксьори и ръгбисти.

Според някои специалисти, заплахата във футбола е останала в предишното, когато мачовете са се провеждали с тежки кожени топки. Но това е единствено една от интерпретациите. Факт е, че огромен брой някогашни играчи са наранени от Алцхаймер (б.а. – вариация на деменцията).

В началото на 2016-а бяха повдигнати въпроси към готовността на британската футболна асоциация да спомага за решаването на казуса. Впоследствие здравословно положение на трима международни първенци с Англия от 1966 година стана мотив да бъде алармирана и ФИФА. Мартин Питърс, Ноби Стайлс и Рей Уилсън страдат от Алцхаймер.

Случаят с някогашния британски национал Джеф Астли демонстрира по какъв начин футболът може да ти даде доста, само че и да ти вземе всичко. Темата е повдигната и от неговата щерка, която е извънредно възмутена от отношението на футболната централа на Острова.

„ Асоциацията пробва да замаже ситуацията и да замете под килима същинската причина за гибелта на татко ми – сподели Дъун Астли. – Тези хора не желаят да признаят, че футболът може да убива постепенно “.

През 2012-а 29-годишният футболист Патрик Гранджи умира. Той играе на университетско равнище и като запаса на „ Чикаго Файър “. Отне много време на лекарите да открият от какво тъкмо е умрял, само че след две години най-сетне му сложиха диагнозата „ хронична травматична енцефалопатия “ – заболяването, от която умрял Астли.

След случая с Патрик бяха направени проучвания за играта с глава във футбола. Експертите откриха, че приблизително всеки участник играе с тази част на тялото към 12 пъти в един мач. И в тези случаи топката може да развие скорост до 80 км/ч.

„ Играта с глава на деца под 14-години не би трябвало да бъде разрешена “, счита Мишел Гранджи, майката на умрелия Патрик.

Това не е единствено нейно мнение. Тъй като човешкият мозък не е развъртян изцяло преди 25-годишна възраст, специалистите строго предлагат децата да не играят с глава, до момента в който не навършат най-малко 14 години.

И в Съединени американски щати към този момент се вслушаха в тяхното мнение. В края на 2015-а американската федерация по футбол забрани играта с глава за децата до 10 години по време на тренировки и мачове. За тези на възраст от 11 до 13 сходни отигравания са лимитирани. Новите ограничения влязоха в действие в отговор на правосъдна иск в Калифорния, подаден от асоциация на родители, които обвиниха  федерацията, че не прави нищо за предварителна защита на мозъчните разтърсвания при децата.

През 2014 година и акцията на Астли даде резултат. Тогава от Футболната асоциация обявиха, че по казуса „ беседват с ФИФА “. Впоследствие група учени тества 19 играчи, които са създали 20 удара с глава. Топката бе изстреляна от машина, предопределена да симулира темпото и силата на въртене при центриране. Детайлно проучване бе направено върху мозъчната функционалност и паметта на играчите преди и директно след опита в поредност – незабавно, след 24 часа, 48 часа и две седмици. Резултатите са стряскащи. Паметта се утежнява сред 41 и 67% в границите на първите 24 часа.
 Отборът на Отборът на „Тотнъм“, постигнал дубъл през сезон 1960/61, печелейки шампионата в Англия и ФА Къп. С кръгче са оградени Дани Бланчфълър, Дейв Макей, Питър Бейкър и Рон Хенри. И четиримата са умряли от Алцхаймер.
„ В реалност тестванията демонстрираха, че е имало нараснало инхибиране (б.а. – хормон, който се секретира от предния дял на хипофизата и подтиква растежа на тялото, мобилизацията на мазнините и подтиска потреблението на глюкозата) в мозъка директно след началото, което води до доста понижаване на паметта “, сподели доктор Магдалена Иетсварт, взела участие в проучването на Университета в Стърлинг.

Думите й бяха доказани и от различен лекар.

„ Надяваме се, че тези открития ще доведат до попречване на мозъчните контузии в спорта, тъй като е значимо да запазим здравето на футболистите във всички равнища, както и на лицата, участващи в други контактни спортове “, добави доктор Ангъс Хънтър от Факултета по здравни науки и спорт в Стърлинг.

Така завесата към тъмната страна на най-великата игра стартира да се подвига. Но футболът носи безумно доста пари и въпросът е дали ще бъде разрешено на света да научи цялата истина. Или един ден всички ще се създадем, че резултатите от проучването в никакъв случай не са се случвали, тъй като би било добре да не си спомняме нищо. Точно като Джеф Астли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР