Преди да пробвате кето диетата, трябва да знаете, че тя

...
Преди да пробвате кето диетата, трябва да знаете, че тя
Коментари Харесай

Факти за Кетонната диета, които трябва да знаете

Преди да пробвате кето диетата, би трябвало да знаете, че тя е нисковъглехидратна, само че с високо наличие на мазнини.

Спомняте ли си препоръчваните диетите с ниско наличие на мазнини? През 1990 година ни споделяха, че промяната на общоприетите бисквитки и чипсове с тези, на чиито с етикет написа " ниско наличие на мазнини " ще бъде нашият билет за лесна загуба на тегло и по-добро здраве. Днес имаме цялостната диаметралност - ниско наличие на въглехидрати, високо наличие на мазнини - хранителен проект, наименуван кетонна диета или кето диета за по-кратко. Холи Бери, Ким Кардашиан и Меган Фокс са нейни почитатели.

 Ким Кардашиян

Повече от 7 милиона изявления в Instagram са маркирани като #keto. Повече от 1 милион души търсят кето диета в Гугъл всеки месец.

Въпреки известността си кетонната диета има своите съперници. Още през май Джилиън Майкълс дефинира кето диетата като мода, която не работи за множеството хора. Съществуват и някои нежелани странични резултати, свързани с този режим, които би трябвало да бъдат прегледани, в това число положение, наречено кето грип.

Какво е кетонна диета?

Диетата на елементарния човек съдържа към 55% въглехидрати, 30% мазнини и 15% протеини. По време на кето-диетата ядете доста повече мазнини, както и доста по-малко въглехидрати: 80% от храната се състои от мазнини, 15% е протеин, а единствено 5% от калориите идват от въглехидрати. За някой, който би трябвало да приема 1500 калории дневно, това значи, че ще приема 19 грама въглехидрати дневно, което е по-малко от една приблизително огромна ябълка.

Защо е ограничението на въглехидратите?

 Кето диета - Без Въглехидрати

Е, пожеланото гориво на тялото ви е въглехидрати, тъй че то постоянно ще се обръща първо към тях. Ако ядете по-малко въглехидрати, тялото ви ще изгори мазнини по-бързо. Когато това се случи, тялото минава в положение на кетоза.

Ефективна ли е за намаляване кето диетата?

Какво Казва Беки Керкънбуш, клиничен диетолог в районния медицински център в Уотъртаун, въглехидратите съдържат повече вода, в сравнение с протеини или мазнини, тъй че когато спрете да ги ядете, тялото Ви към този момент не задържа доста вода. В резултат на това кантарът може да регистрира няколко кг по-малко и може да изглеждате малко по-слаби.

Но какво споделя науката?

Резултатите са разнообразни. В едно испанско изследване на 20 възрастни с наднормено тегло участниците са били подложени на кето диета с ниско наличие на калории и са отслабнали приблизително с 18 кг за четири месеца. Друг дребен опит има сходен резултат. В рамките на шест месеца изследване 83 възрастни със затлъстяване били подложени на кето диета. Загубили приблизително 12 кг и се следило намаление на техните равнища на неприятен холестерол (LDL) и повишение на положителния (HDL) холестерол.

Но всички тези проучвания във времето са доста малко, а и не всички проучвания върху кето диета са толкоз обещаващи. Едно проучване на Американското сдружение за клинично хранене върху 20 участници открило, че тези на кето диета не губят повече тегло от тези, които са на диета, която не е кето. Но тези, които са били на кето диета, имат по-променливо въодушевление и по-високи равнища на инфектиране, които са свързани с разнообразни положения, в това число сърдечни болести и рак.

Хедър Уортън 35-годишен управител по бизнес връзки от Тампа, Флорида, изгубил 95 кг, откакто почнал кето диетата през януари 2016 година Смятам да остана на кето диета до края на живота си, споделя Уортън. Един характерен ден за хранене за Уортън включва кафе с протеинова добавка, чаша неподсладено мляко от кашу, карфиол с пуешко и течни аминокиселини (въглехидрати без заместители за соев сос), спанак, шест резена пуешки бекон, шест яйца и малко салса.

Други считат кето диета за краткосрочно решение за намаляване. Тайлър Дрю, 34-годишният брокер на недвижими парцели от Лос Анджелис, употребява кето диетата, с цел да загуби 38 кг за шест месеца, преди да се върне към обичайна диета. По време на кето храненето равнищата на холестерола на Дрю доста са се подобрили.

Но за някои хора кето диетата не работи

 Холестерол

За някои кетозата може да аргументи повече отрицателни, в сравнение с позитивни резултати. Дорина Роуд, 52-годишен създател и преподавател от Калифорния, се подлага на кето диетата в продължение на месец и постоянно има сърцетуптене и замаяност. За разлика от Дрю Роуд споделя, че холестеролът се е нараснал от 192 на 250 мг/дл, откакто е вкарала повече мазнини в диетата си.

Как да започнете кето диета

Феновете на кетонната диета ядат основно месо, здравословни мазнини и нескорбялни зеленчуци като зелени листни зеленчуци. И това е съвсем всичко.

Въпреки че мазнините са в центъра на всяка кето храна, споделя Кристен Манчинели, създател на Кетогенната диета - извънредно неправилно разбиране е, че просто слагате месото върху чинията си и добавяте повече мазнини от горната страна Също по този начин не би трябвало да разчитате на мазни меса, с цел да набавите мазнините си, прибавя тя.

Списък с най-хубави кето храни

 Авокадо

Мазнини: Зехтин, кокосово масло, авокадово масло, авокадо;

Протеини: говеждо месо, птици, яйца, риба;

Безскорбялни зеленчуци: листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, краставици).

Кето храни за умерена консумация

 Грах и моркови

Млечни: Пълномаслено прясно мляко, сирене, кисело мляко;

Средно скорбялни зеленчуци: моркови, цвекло, пащърнак, грах, артишок, картофи;

Бобови растения: фасул, нахут, леща, фъстъци;

Ядки и семена: Бадеми, кашу, орехи, тиквени семки, слънчогледови семки;

Плодове: банани, пъпеши.

Кето храни, които е желателно да се заобикалят

 Забранени храни при кето диета

Сладко: Всички типове захар, в това число мед, сироп от агаве, кленов сироп;

Зърнени: пшеница, овес, всички типове ориз, царевица

Всички храни, приготвени с брашно: самун, макаронени изделия;

Преработени храни: Всички пакетирани храни

Въпреки многото ограничавания при кетонна диета специалистите диетолози споделят, че с деликатно обмисляне можете да си набавяте всички жизненоважни витамини и минерали за вашето тяло. Въпреки това, с цел да бъде оптимално безвредно, би трябвало да работите с диетолог, с цел да си изработите добре премислен проект за кето хранене.

Странични резултати на кето диетата

Намаляването на въглехидратите в действителност може да се затормози тялото Ви. Ето какво може да се случи:

Повишена жажда

 Хидратация при кето диета

Въглехидратите задържат течности в тялото ви, тъй че, когато намалите приема на тези субстанции, в допълнение се отделя вода с урината. Така че е от жизненоважно значение за тези, които са на кето диета, да останат хидратирани.

Повишен риск от камъни в бъбреците

Това се дължи на дехидратация и киселинността на урината, която е с високо наличие на калций.

Умора

 Умора при Кето грип

Може да откриете, че се уморявате по-бързо или че упражненията Ви се костват по-трудни от естественото, споделя Хълти, диетолог от Академия на храненето в Сиатъл.

Холестерол

В взаимозависимост от това по какъв начин избирате Вашите мазнини, кето диетата може да съдържа обилие от наситени мазнини, което усилва равнищата на рисков холестерол и предизвиква атеросклероза, струпване на мазнини и холестерол в артериите. Ако решите да започнете кето режим, наблюдавайте от време на време равнищата на холестерола си.

Кето грип

Група от признаци, наречени кето грип, нормално стартира един или два дни след започване на кето диетата, до момента в който тялото Ви усеща липса на въглехидрати.

Симптоми на кето грип

- Лош дъх;

- Слабост или умора;

- Главоболие;

- Гадене;

- Мускулни крампи;

- Диария или запек;

- Кожни обриви;

- Промени в настроението.

Имайте поради, че дълготрайните резултати на кето диета са неразбираеми.

Експертите са раздвоени по въпроса дали кето диета е добра концепция. От една страна, Лори Чанг, регистриран диетолог и началник на Центъра за здравословен метод на живот в Лос Анджелис, споделя, че благодарение на по-чист източник на сила - кетони, а не бързото изгаряне на въглехидратите, може да се усъвършенства настроението и силата. Когато ядете рафинирани въглехидрати или просто прекалено много въглехидрати като цяло, кръвта се наводнява с остатък от инсулин. Това може да докара до въртележка на кръвната захар, която има негативно влияние върху силата и настроението. Когато сте в положение на кетоза обаче, кетонните тела не се нуждаят от инсулин, с цел да преминат през кръвно-мозъчната преграда, която отделя негативните равнища на кръвната захар.

Други специалисти настояват, че дълготрайното струпване на кетони може да бъде нездравословно. Тези кетони са източници на незабавно гориво и ние не сме устроени да разчитаме на тях в дълготраен проект, споделя Кристен Касър, регистриран диетолог в Методистката болница в Хюстън. Кетоните са негативно заредени молекули, което значи, че те са кисели. Когато изграждате кетонни тела във вашата система, вие изграждате киселини. Един от методите на тялото да построи буфери против киселините, е посредством привършване на калция от костите Ви. Също по този начин кето диетата не е доста уравновесена и включва доста висок банкет на скотски артикули, които по принцип подготвят към рак, диабет и други болести. Ако въпреки всичко се подложите на диетата и не сте под лекарски надзор, Касър споделя, че е значимо да проверявате урината си с кето ленти за урина, с цел да сте сигурни, че равнището на кетони не е станало рисково високо. Тест лентите се употребяват и от хора с диабет, с цел да се дефинира дали те са изложени на риск за кетоацидоза, животозастрашаващо положение, което поражда, когато обещано лице не разполага с задоволително инсулин в тялото си (здравата кетоза се смята за 0.5 до 3.0 тМ кръвни кетони).

И най-после още веднъж - консултирайте се с Вашия доктор, с цел да сте сигурни, че кето диетата, която смятате да предприемете, е безвредна за Вас. Ако към този момент имате такова удостоверение, тогава ще ви дадем бонус - нашите вкусни кето предписания.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР