Преди 5 години публикувахме писмото на Даря Королкова до 15-годишната

...
Преди 5 години публикувахме писмото на Даря Королкова до 15-годишната
Коментари Харесай

Отказвам да отглеждам девойка на 18+, която не учи и не работи

Преди 5 години публикувахме писмото на Даря Королкова до 15-годишната й щерка (от фейсбук), което провокира разнопосочни, само че извънредно прочувствени мнения.
Майката обрисува пред детето си своята позиция за „ възмъжаването " като развой и възгледите си за това по кое време би трябвало да стартира независимият живот на отрочето. Искрено се съмняваме, че нещо се е трансформирало през това време, по тази причина публикуваме още веднъж този текст поради неговата непреходност.
А вие какво бихте споделили на вашето 15-годишно дете?
1. След 3 години ще мога да те изгоня от къщи.
Страшно ли звучи? И все пак ще поговорим за това. На 18 ще имаш две варианти за деяние. Първата - ти влизаш във ВУЗ и аз те подкрепям както мога до завършването му или до намирането на работа. Втората алтернатива - ти се отказваш от кандидатстване (и аз в никакъв случай няма да те осъдя за това) и почваш работа. Осигуряваш потребностите си сама. Отказвам да отглеждам госпожица на 18+, която не работи, тъй като считам това за погрешно. Имаш 3 години да избираш…
И да, към този момент сме обмислили преструктурирането на жилището. В твоята стая ще е спалнята ни.

2. Ти си прелестна. Ти си красива. Ти си доста интелигентна.
Ти си доста по-добра от мен. Ти си забележителна. Познавам те от 15 години и ти си по-прекрасна от всичко, което съм си представяла за теб в най-смелите си фантазии. Ако някой не го схваща, това е негов проблем. Е, и на татко ти, само че той бързо привиква, не се безпокоя за него.

3. Аз не съм ти образец.
Ти си напълно друга, обособена персона. Не си длъжна да харесваш това, което аз одобрявам, и имаш цялостно право да отхвърлиш моите престижи и полезности. Само един колорит – отговорност за своя избор ще носиш сама.

4. Ти си свободна. Нищо не чакам от теб.
Можеш да станеш чистачка, маникюристка, стругар, дърводелец, стопанка, финансов анализатор, офис управител, касиерка – каквато поискаш. Не считам, че е допустимо да ти се меся в избора на житейски път. Но не забравяй точка първа.

5. Ти не си ми длъжна по никакъв метод.
Отгледала съм те не по обвързване. Не чакам да ми подадеш чаша с вода – вербален модел, който всяко възрастно потомство използва, с цел да манипулира идващото. Не разгадавам, че ще ми осигуриш охолна напреднала възраст, не сънувам Нобеловите ти награди. Ти имаш право да избереш това, което за теб е значимо и скъпо. Или да пуснеш всичко на самотек. Това е твоят живот и твоят избор.

6. Имаш дом.
Каквото и да се случи в твоя живот, ще съм до теб, в случай че това ти е належащо. Ще те поддържа и ще те погаля, ще ти посъчувствам и ще опитам да ти оказа помощ, в случай че ти ме помолиш. Но няма да се въвличам самоволно.

7. Аз имам собствен живот.
Не съм длъжна да оказвам помощ, в случай че ми свирнеш да захвърля всичките си каузи и да търча към теб. Да жертвам комфорта си поради твоя. МОГА да го направя. Но НЕ СЪМ ДЛЪЖНА.

8. Ти имаш твой живот.
За кого да се омъжиш, да родиш ли деца и какъв брой, дали да станеш лесбийка, да се влееш в редиците на Единна Русия...- ти постоянно ще решаваш сама. Моите възгледи, политически пристрастия, житейски правила и убеждения не могат да ти повлияят по никакъв метод. Можеш да постъпваш по този начин, както ти диктува сърцето, съвестта и користта. От това ти няма да ме загубиш, няма да престанеш да си моя щерка, няма да се превърнеш в личност нон грата.

9. Никой не има намерение да ти навреди.
Това е мъчно за схващане, само че е истина: всички мислят единствено за себе си. И аз. Да. Всеки човек при всички условия се държи по този начин, както в този миг счита за вярно. Никой (психически здрав) не утежнява живота си умишлено. Той (или тя) работят по този начин както (от тяхна гледна точка) ще е най-добре за тях. Не повече от това. Просто вашата визия за света не съответствува в съответния миг.

10. Светът е неправдив.
Няма обезпечени предписания по какъв начин да достигнеш триумф и по какъв начин да избегнеш неуспеха. Ти не контролираш този свят. Ти можеш да правиш нещата вярно и отново да се навреш в кучи година.. Ти можеш да нарушаваш всички правила на този свят и да си победител. Единственото, за което би трябвало да се безпокоиш, е честността. Не се неистини, не се самозаблуждавай. Учи се да се разбираш. Осъзнай своите същински потребности и усеща. И мисли по какъв начин ще ти бъде най-добре.

11. Твоето „ добре “ съвсем постоянно ще значи нечие „ неприятно “.
Ти ще заемеш нечие място в университета или на касата на супермаркета. Ще излизаш на среща с нечия огромна обич или ще седиш на нечие обичано място в киносалона. Да не ти пука. Твоето „ неприятно “ постоянно ще значи нечие „ добре “, тъй че сте квит.

12. На 100% можеш да вярваш единствено на себе си.
Не, дори не на мен, та аз не мога да вляза в главата ти. Ти постоянно недоизказваш, скриваш или стаяваш нещо. Знам това, аз също го върша. И аз имам майка. Само ти самата знаеш ВСИЧКО за себе си. Само ти знаеш на какво си способна.

13. Не прехвърляй отговорността.
За твоя живот след 18 години отговаряш ти. И никакви Онасука и Онкозел нямат нищо общо с това. Раждай деца, в случай че можеш да ги отгледаш сама. Вземай план, в случай че си сигурна, че можеш да го избуташ без сътрудниците си. Емигрирай, в случай че можеш да оцелееш сама в непозната страна. САМА. Ако ти провърви и имаш помощници, родственици, близки — на теб ще ти е по-лесно. Но те НЕ СА ТИ ДЛЪЖНИ. Не разчитай на това.

14. Прави си сметката.
Всяко деяние има последици. Може би няма да можеш да предвидиш всичко. Но се пробвай да пресметнеш риска оптимално. Колкото по-добре си представиш разновидностите — толкоз по-разумно ще е държанието ти.

15. Не ме слушай.
Аз ти излях 14 точки, които съгласно мен ще създадат живота ти по-добър от моя. Но ти не си аз (и за това имаше обособена точка). Не сравнявай. Не се равнявай. Върви и живей. Родила съм те не с цел да си щерка ми. Исках да пусна в този свят човек, който ще изживее в него своя личен живот. Върви и го живей.

15. а) Само след това не се оплаквай...:))))

15. б) И не си изключвай телефона. Тревожа се.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР