Преди 44 години, на 9 ноември 1973 г., ни напусна

...
Преди 44 години, на 9 ноември 1973 г., ни напусна
Коментари Харесай

Апостол Карамитев казваше приживе: Не мисля да остарявам, искам да умра млад, красив, весел, интересен!

Преди 44 години, на 9 ноември 1973 година, ни напусна един от най-харизматичните ни артисти, подлудявал дамската аудитория още по времето, когато думата “секссимвол ” не присъстваше в речника ни. Той би могъл да излезе на сцената на интернационалното кино, в случай че не му бе отредено да живее и твори в най-свирепите години на Студената война. Още от дребен Апостол е притеглен от киното и театъра. Не пропуща прожекция или театрална режисура, в случай че има опция за това. Началото на креативния му път стартира с постъпването в двугодишната театрална школа на Стефан Сърчаджиев, а през 1947 година към този момент е стажант-артист в Народния спектакъл. Там работи съвсем 30 години.



Дебютира с ролята на Сергей Левашов в " Млада армия " от А. Фадеев. През 1951 година приключва ВИТИЗ. В дипломния театър " Както ви се харесва " от Уилям Шекспир Апостол Карамитев извършва функциите на Орландо и Жак. Тогава снима и първия си филм - " Утро над Родината ". В интервала 1966-1967 година специализира постановка в Москва, Санкт Петербург, Прага и Варшава. От 1969 година е доцент по актьорско майсторство във ВИТИЗ.

Безброй са дамите, въздишали по магнетичния сексапил на Апостол Карамитев,

но той отбива с обезоръжаваща усмивка офанзивите на напористите дами и продължава с необятната си крачка към подготовка в Народния спектакъл, часове в театралната академия, където преподава, и съумява да открадне час-два да си поиграе с децата си, да ги нахрани и да изслуша болките и хвалбите им.

Малко хора знаят, че Карамитев е бил благоприятен за своя съученичка от италианската гимназия в Бургас. Магда и Чочо, както всички назовават Апостол на галено, са ученическа обич. След завършването на гимназията влюбените се сгодяват. Идилията е брутално прекратена от гибелта на Магда.

След злощастния годеж Апостол Карамитев става един от най-популярните артисти. Снимките му се продават по стрелбищата, девойки обикалят бегом целия квартал, с цел да се разминат още един път с него на улицата.

В Народния спектакъл получава купища любовни писма

За всеобща изненада любимецът на дамите се влюбва в две години по-възрастната си колежка Маргарита Дупаринова.



В ролята на Ромео Карамитев провокира същинска нервност. Мнозина считат, че любовта на Маргарита и Апостол е избуяла точно на подготовките на “Ромео и Жулиета”. А любовта от сцената минава в живота и на 21 август 1948 година Карамитев й сервира сребърна годежна халка измежду декорите на “Ромео и Жулиета” в Народния спектакъл. Сватбата също е на сцената. Напук на прогнозите за къс фамилен живот, бракът им е спокоен и благополучен макар настъпателните почитателки. От тях най-горко страда брачната половинка Маргарита Дупаринова - наскърбяват я по телефона, нападат я на улицата, настояват, че са бременни от Карамитев. Съпругът й имал две пристрастености - театърът и фамилията. Нетипично за хубав мъж с доста почитателки, бил домошар. Докато децата му били дребни, по няколко пъти дневно се прибирал до у дома, с цел да ги наглежда или да им занесе някакви лакомства. Докато бременната Маргарита била с " Идеалният мъж " на турне, Карамитев й написал, че в случай че роди правоприемник, той би трябвало да се споделя Момчил, тъй като нямало по-мъжко име от това.

Популярността му, избухнала с ролята на Ромео в “Ромео и Жулиета”, ескалира с филмите “Любимец 13”, “Специалист по всичко”... - след министър председателите на филмите пощурели обожателки, най-вече ученички и студентки, скандират под прозорците на гримьорната му или стопират жена му на улицата, с цел да я разпитват по какъв начин е той.

Някои го гледат десетки пъти в Шекспировата любовна история. Заради него се изкупуват и билетите за “Дон Карлос”, “В полите на Витоша”, “Маскарад”, “Двама на люлката”... Жените бяха луди по него. Луди, луууди! И освен ученичките..., споделя Гинка Станчева, снимала се в няколко кино лентата с Карамитев.



Понякога ме болеше, че Апостол има толкоз почитателки,


разкрива години след гибелта му вдовицата му Маргарита. Разказва също и за първата им среща: Влезе финален - без предпочитание да се натрапва, да притегля вниманието върху себе си, даже малко затворен. В очите му имаше нещо толкоз друго, изобщо по никакъв начин не приличаше на останалите. Къдрокос и дългокрак, с дръзки святкащи очи и пленителна усмивка. От погледа му струеше особена светлина. Той се рееше някъде високо, над главите ни... Ох, какъв брой беше прекрасен! Ох, какъв брой беше обаятелен! Всички девойки го гледаха с интерес. Но той нямаше никакво самочувствие. Не беше като сегашните артисти, които си вирват носа след първата реклама за сапун или тоалетна хартия.

Твърди се, че столична врачка “видяла”, че Карамитев е астрален близнак с френския киноактьор Жерар Филип

Тя му предсказала същия живот - ранна популярност, безчет почитателки, единствено един брак и ранна гибел. В огромна степен ориста на Апостол Карамитев повтаря тази на Жерар Филип. Българинът си отива в късната есен на 1973 година от рак на черния дроб и макар неистовите си старания не съумява да приключи последния си филм “Сватбите на Йоан Асен Втори”. Единственият на снимачната площадка, който знае за заболяването му, е режисьорът Вили Цанков. За да запази сниманите фрагменти с огромния артист, постановчикът взема решение Коста Цонев да снима последните подиуми. В началото на кино лентата той споделя: Ще желая от вас със силата на вашата фикция да превърнете фиданката на моя гений в гората на Апостол.

Любимец 13 си отива едвам на 50 години, с което извършва заканата си пред писателя Светослав Минков: “Аз не мисля да одъртявам. Искам да умра млад, хубав, радостен, забавен! Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите”.

Подготви Кристина КОСТОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР