Празниците ще са спокойни по отношение на коронавируса в България.

...
Празниците ще са спокойни по отношение на коронавируса в България.
Коментари Харесай

Проф. Витанов: През февруари ще имаме проблем с Омикрон |

Празниците ще са спокойни във връзка с ковид в България. Математикът проф. Николай Витанов предвижда, че до Ивановден и Йордановден още веднъж няма да има проблеми.

„ След това разновидностите се менят. Идва времето след Ивановден и Омикронът стартира да се демонстрира. До края на януари той ще стане доминантен и февруари към този момент започваме да имаме проблеми ”, предвижда експертът пред Нова телевизия.

Той разяснява, че към момента здравната система не се е разтоварила. „ Седим си на 95 000 дейни случая. Слава Богу, че случаите в лечебните заведения и интензивните отделения понижават ”, сподели проф. Витанов.

Математикът цитира данни за Омикрон, съгласно които в Южна Африка и Англия смъртността е от пет до седем пъти по-ниска.

„ Тоест, упованията към този момент са, че може да има повече случаи, само че няма да има толкоз доста умряли ”, счита той.

По думите му на практика в България Омикрон към момента няма.

„ Но, в случай че го има, той се е скрил под някоя маса и чака празниците да отминат ”, добави той.

Проф. Витанов изясни, че четвъртата вълна на Коронавирус у нас ще свърши, когато случаите паднат под 50 дневно.

„ Това значи, че тя ще се застъпи със идната. Контролното число за Нова година е към 1000 дневно. За смъртността - малко над 50. Четвъртата вълна си отива, само че няма да може да си отиде напълно преди да пристигна Омикрон - ще се застъпят ”, добави експертът.

Връщането на децата в учебните заведения

„ Това постоянно води след две седмици и половина - три до увеличение броя на случаите. Учениците бяха върнати неотдавна, няма да има две седмици до празниците, т.е., няма да се случи този резултат ”, разяснява проф. Витанов.

„ След като януари продължат да вървят на учебно заведение - към края на месеца този резултат ще се появи. Това е негативната страна на въпроса. Положителната е, че МОН ще може да рапортува, че образователната година е избавена ”, добави той.

Коронавирус в страната

„ Изпуснати области от надзор сега няма. Мисля, че не остана област, която да е на Ниво 4. Кърджали е на Ниво 2 и тя дори ще влезе в зелената зона, в случай че нещата продължат по този начин. Там се оправят най-добре. По-добре се оправят в Източна България, в сравнение с в Западна ”, разяснява експертът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР