Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица Живоприемни източник, се

...
Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица Живоприемни източник, се
Коментари Харесай

На Светли петък почитаме свети апостол и Богородица, имен ден празнуват…

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с " обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се назовава " Живоприемен източник ", или още " Балъклъ ". Празникът има своята предистория, обвързвана с знамение, осъществено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до през днешния ден построеният през 1833-1835 година храм " Живоприемен източник ", написа.

Имен ден честват всички с имената Живка, Живко, Жива, Зоя и производните.

На Светли петък благославяме и свети деятел Петър. Той, дружно с брат си Андрей, били първите, които Господ повикал за Свои възпитаници и почитатели. Той се отличавал с чисто сърце и душевна елементарност. Винаги, когато Спасителят запитвал или претендирал отговор от учениците си, постоянно пръв и от името на всички отговарял св. деятел Петър. И по възраст св. ап. Петър е преди всичко сред апостолите. След възнесението на Спасителя и след слизането на Светия Дух над апостолите той произнася онази пламенна проповед, която превзема събралото се голям брой и хиляди се кръщават.  

Според националните поверия на Светли петък се назовава летен Петковден, вършат се жертвоприношения, курбани, а трапезата би трябвало да е богата.

Цялата седмица след Великден се назовава Светла, тъй като възкресението на Христос носи прояснение за всички и вяра за безконечен живот. Във всеки ден от седмицата се почитат Богородица и апостолите. Светлата седмица завършва с Томина неделя, наричана още Празна неделя, с която приключва празничният цикъл за Възкресение. По време на Светлата седмица не се правят венчавки, защото това са празнични дни, отдадени на Възкресението Христово и не се вършат други празненства. Не се пости. В предишното дамите боядисвали наново яйца през Светлата седмица и ги раздавали.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР