Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително

...
Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително
Коментари Харесай

Повече праз, по-малко холестерол

Праз лукът е уважаван през годините от доста цивилизации, в това число и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като въплъщение на своята мистика и мощ. За разлика от тях в Уелс са приели праза за собствен, като са го взаимствали и по този начин зеленчукът се е трансформирал в една от емблемите на Уелс.

Кой в миналото би предположил, че уелските бойци са носили праз лук на своите шапки в борбите, които са водили, с цел да ги разграничават от съперниците им. Мистерия е и фактът, че са избрали тъкмо този зарзават. Нещата, които изясняват този акт, е да вземем за пример, че праз лукът се е отглеждал през октомври, а точно тогава са се водили борбите.

Може би е съвпадане, само че праз лукът е един от няколкото зеленчука, които виреят в Уелс и през март. Много хора имат вяра, че това е по този начин заради обстоятелството, че Свети Давид е присъединил праз лука в своите пости, които са представлявали консумирането на самун, вода и билки.

Днес учените са потвърдили, че празът не е просто втори братовчед на лука. Те са разкрили доста потребни съставки, включващи се в него, както и в доста други зеленчуци от фамилията на лука - Алиум, в което попада и чесънът.

 Праз лук

Изследвания демонстрират, че потреблението на зеленчуци от фамилията Алиум е доста потребна за организма. Приемането им най-малко два пъти седмично ни защищава от рак на дебелото черво, стомаха и простатата, а също понижава равнището на холестерола и високото кръвно налягане.

Празът е също доста добър източник на желязо, манган, витамин В6 и витамин С.

 Супа с праз

Когато използваме праз лук за готвене, неговият мек и сладостен мирис го прави желан измежду представителите на фамилията Алиум. Освен това той може самоуверено да се употребява в кулинарията без терзания, че ще притъпи аромата на другите съставки в яденето.

Празът има неповторим мек усет, който му разрешава да се подготвя по доста и разнообразни способи - на пара, задушен, печен независимо или смесен с други съставки.

Вкусът на праза се смята за много по–изтънчен от този на лука. Затова той се употребява в прословутата френска [лучена супа], както и в доста други супи и сосове.

В наши дни праз лукът е един от зеленчуците, които се използват в съвсем всички ястия с пресни зеленчуци, защото е целогодишен. Също е доста употребен и за пресни салати и аранжировки. Поради символичното си значение в Уелс зеленчукът участва в доста от тамошните предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР