Правозащитната организация настоява Световната футболна федерация (ФИФА) да прилага най-високите

...
Правозащитната организация настоява Световната футболна федерация (ФИФА) да прилага най-високите
Коментари Харесай

Човешките права трябва да са фактор при избора на домакин на световно първенство

Правозащитната организация упорства Световната футболна федерация (ФИФА) да ползва " най-високите стандарти за правата на индивида " при оценяването на всички кандидатури за хазаин на международното състезание през 2030 година

Призивите идват, откакто ново изследване откри, че болшинството от интервюираните хора считат, че правата на индивида би трябвало да бъдат основен фактор при определянето на печелившата кандидатура за събитието.

Близо 17 500 пълнолетни лица от 15 страни взеха присъединяване в онлайн изследването на YouGov, в което бяха помолени да изберат от лист с 10 фактора това, което съгласно тях би трябвало да бъде " основно основание " при избора на хазаин на интернационално събитие, в това число международно състезание по футбол и олимпийските игри.

Общо 53 % от интервюираните избират " правата на индивида, в това число правата на служащите, свободата на пресата и недискриминацията ", което беше главното основание в седем от страните, взели участие в изследването, и най-високото в Швейцария, където е седалището на ФИФА.

Очаква се домакинът на международното състезание по футбол през 2030 година да бъде избран на конгреса на ФИФА през идната година, като претенденти са няколко страни.

си с Испания и Португалия, с цел да стартира взаимна акция за осъществяване на водещия шампионат на ФИФА след седем години.

Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили също се сплотиха в.

" Ясно е, че обществеността желае правата на индивида да бъдат главен приоритет, тъй че международното състезание да бъде празник на играта, която те обичат, и в никакъв случай да не дава платформа за употреба, репресии или дискриминация ", съобщи Стив Кокбърн, началник на отдела за икономическа и обществена правдивост в " Амнести интернешънъл ".

" ФИФА би трябвало прецизно да ползва най-високите стандарти за правата на индивида при оценяването на всички кандидатури за домакинство на водещия си шампионат, да изисква ясни проекти за деяние в региона на правата на индивида и да отхвърля всяка кандидатура, която не успее да покаже правдиво по какъв начин ще бъдат предотвратени, без значение следени и поправени сериозните опасности за правата на индивида, в случай че се появят злоупотреби. "

ФИФА вкара критерии за правата на индивида за първи път при кандидатстването за международното през 2026 година, което ще се организира в Съединени американски щати, Канада и Мексико.

До този ход се стигна след разногласията към процеса при възлагането на шампионатите през 2018 и 2022 година надлежно на Русия и.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР