Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден

...
Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден
Коментари Харесай

Почитаме Св. Анастасия, жените не трябва да работят

Православната черква уважава през днешния ден паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден честват съименичките на светицата, както и Анастас, Ася, Сия и Сийка, написа offnews.bg.

Името е от гръцки генезис и значи " възкръснала ". Великомъченица Анастасия е настойничка на аптекари и лекари.

Анастасия била щерка на благороден и богат римлянин. Баща ѝ бил богохулник, а майка ѝ изповядвала християнската религия. Анастасия се славела както с огромна хубост, по този начин и с доста знания. Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин преподавател бил Хрисогон, който с изключение на всички познания ѝ предал и най-безценното богатство – вярата в Бога.

Анастасия имала сложен живот. Баща ѝ я омъжил срещу волята ѝ, а още като дете тя изгубила майка си. Но за всичките си компликации в живота тя намирала разтуха в молитвите към Бога. Мъжът ѝ бил богохулник. Щом разбрал за вярата на Анастасия и за това по какъв начин оказва помощ на небогати и заболели хора, той я затворил. Това били дълги и тежки дни на тестване за нея. Не след дълго мъжът ѝ умрял. Анастасия още веднъж получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и заболели хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на пандизчиите. На няколко пъти посягали на нейния живот поради вярата ѝ, само че тя постоянно оцелявала.

Накрая Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена в 290 година Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ по-късно били отнесени в Цариград.

В националните показа светицата е християнизираният облик на гибелта. Някъде назовават празника Черноризие, тъй като тогава почнали болките на Богородица и тя си боядисала облеклата в черно. На този ден дамите, изключително майките, не работят нищо, с цел да не се разболеят децата им. Вярва се също, че в случай че се наруши тази възбрана, някой в къщата е застрашен от злощастие.

Традицията изисква още да се подготвят питки с мед.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР