Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов каза как се е запознал

...
Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов каза как се е запознал
Коментари Харесай

Янаки Стоилов каза как се е запознал с Гешев

Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов сподели по какъв начин се е срещнал с основния прокурор Иван Гешев и показа защо спорят.

На въпрос по какъв начин работи с основния прокурор Иван Гешев, проф. Янаки Стоилов съобщи пред бТВ: " Служебно. Запознах се с него при моето първо присъединяване като председателстващ Висш съдебен съвет. Опитвам се да извършвам моите функционалности и пълномощия. Влизали сме в разногласия по редица въпроси, само че това считам, че е също част от работата ". Той посочи, че са спорили в какви темпове би трябвало да се извърши разбор на 10-годишната активност на профилираното правораздаване в България.

Смяната на модела е непосредствената задача, само че имаме по-амбициозна цел като страна да стартираме смяна на системата, с цел да може да излезем на пътя на развиването, съобщи проф. Янаки Стоилов. Той разяснява глобите, наложени от Съединени американски щати по закона „ Магнитски ” на шестима българи и 64 компании.

" Това е класическа максима. Ясно е, че избрани лица и компании са били покровителствани. По този метод те се облагодетелствали. Това, както нормално води до ощетяване на други участници в стопанската активност. Това няма по какъв начин да е ставало без лица, които заемат високи позиции в страната. Този модел е прочут, само че това значително съгласно мен, е сигнал за безучастие, неефективност, не желая да кажа съпричастност на други органи в България, които би трябвало да разкриват и проверяват тези прояви ", съобщи още Стоилов.

" Проблемът за олигархизацията на политиката е международен проблем. Той визира най-развитите страни и редица други, защото тематиката за корупцията не е единствено българска. Ние черпим от международния опит. Проблемът е, че при този метод на промяна - политическа и икономическа, която се прави в страни като България, това благосъстояние в големите си размери, бе насъбрано посредством преразпределение. Казано на по-свободен език - посредством плячкосване на това, което има страната ", разяснява министърът.

" Ние се нуждаем не просто да сменим модела. Аз съм изцяло склонен, че това е непосредствената задача и уповавам се в идните избори тя да бъде решена, с цел да може този модел, който се постановяваше изключително през последните 10-12 години да бъде отстранен, само че ние имаме по-амбициозна цел като страна, като общество - да стартираме смяна на самата система, с цел да може в действителност да излезем на пътя на развиването, да се разделим трайно с това,което става. Проблемът е още по-дълбок от този, който се вижда на напред във времето. Казвам това не, с цел да бъде оправдавано някои от лицата, които могат да носят тази характерност и етикет, а да обясня, че това е в един доста по-широк подтекст ", добави още проф. Стоилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР