Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор,

...
Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор,
Коментари Харесай

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Правосъдният министър може да желае предварителното освобождение на основния прокурор, на ръководителя на Върховния касационен съд и на ръководителя на Върховния административен съд. Това реши Конституционният съд.

Решението дава опция на правосъдния министър Надежда Йорданова да внесе във Висш съдебен съвет предложение за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

Конституционен съд се произнесе с тълкувателно решение по делото, формирано по искане на Министерския съвет на Република България за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на чл.130 в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „ В пълномощията на министъра на правораздаването по чл.130 в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на член 130в от конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Решението е признато единомислещо с 10 гласа.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР