Правна комисия включи термина интимен партньор“ в Закона за защита

...
Правна комисия включи термина интимен партньор“ в Закона за защита
Коментари Харесай

Законът ще закриля от домашно насилие и партньорите в интимна връзка

Правна комисия включи термина „ съкровен сътрудник “ в Закона за отбрана от домашното принуждение.

По-рано през днешния ден по време на дебатите, предшествали гласуването, терминът „ интимна връзка “ се трансформира в крайъгълен камък и провокира разногласия сред депутатите.

Народни представители обсъждаха разширението на кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и общуване без брак.

В последна сметка народните представители одобриха гаранции за отбрана от домашното принуждение в интимна връзка и включиха термина „ съкровен сътрудник “.

Министърът на правораздаването Атанас Славов сподели, че неговото ведомство поддържа направената законодателна самодейност. Той обаче направи предложение да се прегледа дефиницията на „ фактическо съпружеско общуване “ и тя да се размени с термина „ интимна връзка “.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ разяснява, че фактическо съпружеско общуване и заменянето му с интимна връзка е било стимулирано от това, че терминът „ интимна връзка “ е по-широко разбиране. „ Системата от ограниченията за предварителна защита към този момент са факт и са обнародвани в Закона за отбрана от домашното принуждение. Очаквам изпълнителната власт оптимално бързо да ги приведе в деяние “, уточни тя.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ уточни, че едвам след разговор с специалисти и назад мнение от тях, би трябвало да решат каква легална формулировка да изберат в случай че въобще изберат такава. „ След дебата стана ясно, че нито един експерт не има вяра, че това ще свърши никаква работа на съда ”, означи той. Според него би трябвало да създадат механизъм, който да открива дали има интимна връзка, а не да вписват термина „ интимна връзка “ в закона.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия изясни, че съгласно тях терминът „ фактическо съпружеско общуване ” не би следвало да отпада от закона. „ Считаме, че това което е препоръчано като формулировка няма да реализира резултата, който е издирван ”, посочи тя по отношение на предлагането терминът„ “интимна връзка ” да бъде включен в ЗЗДН.

Според Върховен касационен съд би трябвало да има формулировка на термина „ интимна връзка ”, тъй като в противоположен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

Сслед нападението на младото момиче в Стара Загора и високото публичното неодобрение, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, както и в Наказателен кодекс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР