Правителството взе решение на днешното си заседание да предложи на

...
Правителството взе решение на днешното си заседание да предложи на
Коментари Харесай

Кабинетът предложи да започнат преговорите със САЩ за изтребителите F-16

Правителството взе решение на днешното си съвещание да предложи на Народното събрание да разпореди на Министерския съвет да стартира договаряния със Съединени американски щати за закупуването на изтребители F-16. 
 Радев: Конкурсът за изтребителите е изопачен, това е троен удар по България  Правителството предлага да купим изтребители F-16 от Съединени американски щати
Това разгласи след края на съвещанието министърът на защитата Красимир Каракачанов. 

На съвещанието министрите са разгледали отчета за придобиване на новия военен аероплан, квалифициран от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е сред F-16 и " Грипен ", и са решили Народното събрание да задължи премиера да следи организацията на договарянията при правене на плана за интернационален контракт.

Задължително в преговорния екип ще би трябвало да вземат участие министрите на защитата, на стопанската система, на външните работи и на финансите.

" Аз доста ясно заявих, че водим договаряния със Съединени американски щати, което докара до доста спекулации – че надали на Министерски съвет е решил да подписа контракт. Имаме увещание и от Белия дом, че цената ще бъде поправена. Така че по този метод ние вършим една стъпка, с която да придобием новия изтребител ", разяснява Каракачанов.

По думите му договарянията занапред предстоят и все още не може да се дадат параметри за цена, метод и период на заплащане на самолетите.

Решихме да преговаряме със Съединени американски щати за изтребители F-16, тъй като тяхната оферта е сложна, включваща съоръжение и въоръжение. Предложенията на Швеция и на Италия също щяха да надвишат финансовата рамка, гласувана от Народното събрание, само че нямаше до можем да избегнем договаряния със Съединени американски щати за покупка на въоръжение, уточни Каракачанов и добави, че се надява до края на годината да има подписан контракт за изтребителите.

" Новият изтребител е извънредно нужен за нашите Военновъздушни сили, уповавам се скоро договорът да се подписа ", сподели началникът на защитата ген. Андрей Боцев.

Той благодари на комисията по избора, която съгласно него е свършила работата си добре.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР