Правителството в Португалия може скоро да отбележи края на 25-годишната

...
Правителството в Португалия може скоро да отбележи края на 25-годишната
Коментари Харесай

Европейската страна, която за първи път от 25 години няма да има бюджетен дефицит

Правителството в Португалия може скоро да означи края на 25-годишната серия бюджетни дефицити -- исторически миг за задлъжнялата страна, написа CNBC.

Португалия изпитва съществени финансови усложнения от дълговата рецесия от 2011 година насам. Няколко години неприятно ръководство в икономическия бранш доведоха до прекомерно високи равнища на дълг и пазарите се уплашиха, че европейската страна може и да не успее да заплати своите заеми. Така Португалия се изправи пред компликация да се финансира посредством облигации и накара Лисабон да изиска помощ още през същата година.

Но четири години след края на избавителната стратегия, Португалия най-сетне планува бюджетен остатък -- държавното управление е похарчило по-малко, в сравнение с е събрало като доходи. Министерството на финансите планува остатък от 0,25% от брутния вътрешен артикул през 2020 - година преди плануваното.

Това е достижение, което южноевропейската нация не е постигала, откогато Евростат води статистика от 1995 година насам.

Анализатори показват, че прогнозата е реалистична, защото Лисабон съумя да понижи недостига през последните години. Но съгласно тях има и голям брой евентуални опасности.

" Днес Португалия демонстрира най-хубавото си икономическо и финансово показване от няколко десетилетия ", споделя министърът на финансите Марио Сентено в края на март.

Каква е рецептата за триумф?

" Повишаването на кредитния рейтинг на Португалия от S&P и Fitch, дружно с към този момент голямото понижение на недостига и излизането на страната от фискално наблюдаване от страна на Европейски Съюз, понижават цената на заемите за страната и това ще ѝ помогне да реализира бюджетните си цели по-рано ", споделя Бен Робинсън, старши икономист в тинк-танка Official Monetary and Financial Institutions Forum.

Данни от португалското министерство на финансите сочи, че страната е платила по-малко от 300 милиона евро лихви по своя дълг през 2016 и 2017 година, с помощта на по-високия кредитен рейтинг.

Икономиката на Португалия продължава да се развива, въпреки и постепенно - през 2017 година тя набъбна с 2,7%. Безработицата понижава, като броя на заетите се покачва с 3,2% през годината.

Но това не би трябвало да успокоява никой, защото към момента има опасности. " Структурната промяна се бави ", споделя Робинсън. Сравнена с еврозоната, Португалия към момента има едни от най-високите равнища на неприятни заеми - 14,6% през третото тримесечие на 2017 година.

Банковата система към момента има потребност от внимание. Novo Banco - основана с положителните активи на сриналата се Banco Espirito Santo, регистрира чиста загуба от 1,4 милиарда евро през 2017 година -- съвсем двойно повече по отношение на 2016 година. И тя ще се нуждае от още държавни заеми, което значи, че данъкоплатците още веднъж ще би трябвало да поддържат банковата система.

В същото време Робинсън предизвестява, че Европейската централна банка към този момент понижи веднъж количеството облигации, които изкупува, и скоро ще го направи отново - което може да значи по-висока цена на заемите за страните в еврозоната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР