Правителството разреши на научно-изследователския кораб „Havila Subsea“ да пребивава във

...
Правителството разреши на научно-изследователския кораб „Havila Subsea“ да пребивава във
Коментари Харесай

Норвежки кораб ще изследва Черно море

Правителството позволи на научно-изследователския транспортен съд „ Havila Subsea “ да обитава във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България в Черно море в интервала от 17 август до 5 октомври. Корабът, плаващ под знамето на Норвегия, ще може да посети пристанище Бургас от 21 до 25 август и от 19 до 22 септември.

Разрешението е по отношение на осъществяването на взаимна океанографска експедиция в границите на дълготрайния план „ Black Sea Maritime Archaelogy Project “ в акваторията на Черно море. Той се реализира в осъществяване на Договора, подписан сред центровете за подводна археология в Созопол и към университета в Саутхемптън. Основната цел на плана е събиране на информация за следене на измененията в климата и морското равнище и за метода, по който тези промени са повлияли на културното развиване на крайморските общества в Черноморския район.

Научните проучвания, които са предопределени извънредно за мирни цели и за разширение на познанията за морската среда, ще се правят с безвредни способи и средства и не основават усложнения за България при практикуване на суверенните й права и пълномощия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР