Правителството прие проект на бюджета за 2018 година. Тази година

...
Правителството прие проект на бюджета за 2018 година. Тази година
Коментари Харесай

Бюджет 2018 е първият, който предлага нарастване бюджетните запалти

Правителството одобри план на бюджета за 2018 година. Тази година новото е самодейността на опозицията да показа собствен различен бюджет. Това незабавно е подложено на критика с мотив, че подобен план може да прави единствено Министерският съ вет, оповестява в собствен разбор за БГНЕС , проф. Христина Вучева, финансист, вицепремиер и министър на финансите в първото служебно държавно управление (1994-1995) на България след измененията през 1989 година

Възражението съгласно нея е несериозно, тъй като всеки може да приготви собствен план на бюджет на страната и да търси публично утвърждение посредством медии и всевъзможни форми на публичност и информация. Това не значи, че сходни планове ще се прегледат от Народното събрание.

По отношение на посочените два съществени критерия, открити в контракта от Маастрихт и доказани през 2011 година в спомагателното съглашение, подписано от множеството европейски страни /без Англия и Чехия/ нашата страна е за образец. Този наш триумф се удостоверява и в Бюджет 2018, като се планува недостиг от 1 % по отношение на Брутният вътрешен продукт. Приходите съставляват 36.2 %, а разноските 37.2 % от Брутният вътрешен продукт. Подобни съотношения не се срещат в практиката на другите европейски страни. Там се централизира от 40 до 46 % като най-разпространено е съотношението към 42 %. Много специалисти по бюджета от развитите западни страни одобряват, че при съответствие под 40 % мъчно се поддържа модерно равнище на обществени услуги.

 БСК подлага на критика бюджет 2018
БСК подлага на критика бюджет 2018

Очакваното повишаване на вложенията през 2017 година не компенсира забележителния спад от миналата година

Когато данъчната конструкция е такава, каквато е у нас , рискът от повишаване на броя на хората в беднотия е по-голям . У нас няма проучвания, които да потвърдят, или отхвърлят сходни изказвания. През последните години тематиката за бедността занимава освен левите, а всички, които се интересуват от актуалните цивилизационни проблеми на развиването на света. Затова неравенството и бедността е част от изследователската активност на Международния валутен фонд и Световната банка , които надали могат да бъдат приобщени към леви, или популистите, разяснява Вучева.

В плана за Държавен бюджет за 2018 се плануват 21040 млн. лева данъчни доходи. Разчита се главно на събиране на повече доходи от Данък добавена стойност. Предвижда се растеж на приходите от двата директни налога - върху облагата и върху приходите на физически лица - с към 600 млн. лева Това повишаване може да се оцени като реалистично и постижимо. Основанията за това са предстоящият напредък на стопанската система с 3.9 %, както и плануваното повишаване на разноските за заплати с към 10 %.

Отсъствието на авансово оповестена данъчна политика, затруднява разискването на бюджетните доходи. Сега, в края на месец октомври даже и някой да се опита да слага данъчни въпроси, това ще се отхвърля елементарно заради неналичието на време. От отчета към обновената тригодишна прогноза се схваща, че държавното управление няма желание да трансформира нищо от организацията на налозите.

Отправят се обвинявания по какъв начин налозите се употребяват в другите страни като инструмент за въздействие, а у нас този инструмент се подценява. Причината е, че в другите страни ставките за директните налози са трикратно по-високи по отношение на нашите 10 % " плоско " облагане. Дори и когато се смята, че налозите не се трансформират по тип и размер, както е в нашия случай, заслужава да се проучва деликатно всичко, което визира данъчната основа за пресмятане, както на налога върху облагата, по този начин и на налога върху приходите на физически лица.

От изявления на разнообразни представители от групата на Българска социалистическа партия излиза наяве, че в основата на тяхното предложение е въвеждането на необлагаем най-малко и то за всички . Това на процедура ще значи, че даже и да употребяват прогресивна канара със ставка 10 % за най-многобройната група, при съществуване на необлагаема част, евентуално тези лица действително ще заплащат към 8.5 или 8%. Това ще понижи доста приходите . Вместо плануваните за 2018 година 3372 млн. лева, съгласно изчисленията на МФ, приходите от налога върху приходите на физически лица ще бъдат почти 2200 млн. лева

Възможният метод за определяне на облагане, което съблюдава правилото за пропорционалност и правдивост е да се вкара необлагаема част само за хората с приходи до 510 лева . и това да се реализира посредством инструмента " връщане на данъчен заем ", а не посредством всеобщо въвеждане на необлагаем най-малко. Така ще се облекчат тези, чийто приходи не трябва повече да се понижават, като в същото време загубата на доходи ще се сведе почти до 300 млн. лева

Твърди се, че посредством всеобщо използване на необлагаем най-малко и прогресивно облагане ще се смекчи неравенството и ще се лимитират рисковете от обедняване. Съмнително е, че сходна задача може да се извърши посредством прогресивното облагане. Преди няколко години в получилия международна популярност труд на известния френски икономист Тома Пикети " Капиталът през XXI век ", посредством обработка на голям емпиричен материал, се потвърди, че прогресивното облагане може да бъде инструмент за намаляване на разликите в приходите, единствено в случай че е въведено на всички места по света - нещо, което е невероятно.

Въпросът за неравенството и за бедността е значим и става все по-остър изключително за страни като нашата, в която казусът се усложнява от състава и структурата на популацията и от демографския проблем. Това постанова ние да се опитаме да го решаваме с дейности, които имат относително сигурен резултат.

Поддържането на откритата система на ниски директни налози неизбежно води до ограничавания във връзка с бюджетните разноски, или до бързо повишаване на държавния дълг. България е предпочела да ограничи разноските до непознато за множеството страни ниско съответствие от 35% към Брутният вътрешен продукт по доклада за 2016 година и да не позволява повишаване на дълга.

Сумите които са планувани са незадоволителни, с цел да решат доста въпроси, като казусът за възходящите задължения и отговорности на общините. Общинските проблеми надалеч не са единствено финансови. Преобладаващият брой общини нямат задоволително лични доходи, нямат стопанска активност, а и популацията се топи непрекъснато. Това обезсмисля плануванаъа по конституцията и по други закони автономия на общините. Все по-голям брой общини са с задължения и просрочени отговорности. Проблемът за положението и бъдещето на общините явно няма да се реши с Бюджет 2018. В програмата на ръководещите също не се плануват ограничения за сходна цел.

 Бюджетът не е нито пица, нито калцоне, стига с
Бюджетът не е нито пица, нито калцоне, стига с " дянкови съпоставения "

Така КНСБ разяснява Валери Симеонов и внесе протестната декларация за 10% нарастване на заплатите в бюджетния бранш

Трансферът към Националната здравно осигурителна каса също е повишен с към 130 млн. лева Това не взема решение многото финансови проблеми, които отдавна се натрупат. От години единствено се приказва за промени, даже се одобряват тактики, постановления, наредби и неразбираемо за какво нищо не се трансформира. Дори и положителни решения постоянно се анулират по правосъден път като заинтригувани групи употребяват официални пропуски, с цел да осъществят правосъдна интервенция.

Единственото позитивно изменение при прехвърлянията е понижената сума за Национален осигурителен институт от 4723 млн. лева по бюджета за 2017 година на 4495 млн. лева по бюджета за 2018 година Това стана допустимо, тъй като през 2015 година се реализира смяна /реформа/ в наредбите за пенсионно обезпечаване. Увеличена е вноската за фонд " Пенсии " с 1 % от началото на 2018 година, което разреши посоченото понижение на суми от държавния бюджет за фонд " Пенсии. "

От останалите типове прехвърляния, които се плануват в държавния бюджет, заслужава да се обърне внимание на парите за Държавния фонд " Земеделие " и на тези за Националния фонд към МФ за средствата от Европейския съюз.

Би трябвало народните представители да изискат информация за успеваемостта на парите, които годишно вървят за фонд " Земеделие ". Странно е заплащането на тъй наречените национална помощ на тютюнопроизводители. За деветте месеца на 2017 година са платени 89 млн. лева, а помощите за животновъдите са едвам към 20 млн. лева

Проектът за държавен бюджет за 2018 година е първият, в който се предлага повишаване на парите за заплати на наетите в бюджетната сфера. Това е позитивна крачка, само че тя трябваше да се добави с въвеждането на добре устроена и авансово разисквана система за систематизиране на тези пари и за образуване на заплатата в обособените браншове. Не се е чуло до момента да съществува сходно желание. Тази част от организацията на бюджетната активност е оставена напълно в предписание на министъра на финансите и на обособените министри.

В някои комисии, възнаграждението на избираните от Народното събрание членове на тези комисии, е обвързвано със заплатите за сферата, която ръководят. Странно е това, което е квалифицирано за 2018 година за КФН. Предлагат се нови, нараснали такси и изцяло свободно и независимо установяване на заплати за членовете на комисията от самите тях. В резултат - бюджетът на КФН доближава 22 млн. при 11 млн. през 2017 г . Смущаващо е самото събитие, че се приема за обикновено държавна администрация да се устоя от такси.

В самите министерства , макар заклинанията за въвеждане на ясни системи за заплати, още от първия кабинет на Борисов , когато беше фешън да се приказва какви голословно високи бонуси получавали държавните чиновници при предходните държавни управления, продължава практиката парите на всеки да зависят от инцидентни фактори и условия.

И при това разискване на плана за бюджет се чуват изказвания, които съдържат повече общи приказки и с нищо не оправдават както патоса на критиците на бюджета, по този начин и хвалебствията на ръководещите.

Според ръководещите Бюджет 2018 удостоверява образованието като главен приоритет на ръководството. Това обаче не се вижда от числата в показания план. Данните към тригодишната бюджетна прогноза демонстрират, че най-голям условен дял в разноските по тъй наречените КФП се пада не на функционалността " Образование " с неговите 3.6 %, а на функционалността " Икономически действия и услуги " - 5.6% от Брутният вътрешен продукт на страната за 2018 година

Ако се опитаме да подредим разноските по функционалности съгласно техния дял по отношение на Брутният вътрешен продукт, каквато информация има в отчета, то ще установим че действителните цели са: На първо място, разноските за " Икономически действия и услуги " - 5.6 %, на второ - " Здравеопазване " с 4.5 %, на трето с 4.2 % " Отбрана и сигурност " и едвам на четвърто с 3.6 % е " Образованието ". За просвета разноските са под един % и те са включени във функционалността " Общодържавни служби ".

Бюджетът се прави поради обществените услуги, които са предпазени от Конституцията, от правилата на демокрацията и на процедура са избрани в програмата на ръководещите, които и да са те.

 Бюджет 2018 е добър, макар сложното време, твърди Горанов
Бюджет 2018 е добър, макар сложното време, твърди Горанов

Пред медиите, финансовият министър регистрира сериозен стопански напредък

В умозаключение може да се означи, че с равнен с предходните години, Бюджет 2018 е по-добър , даже и единствено заради това, че планува растеж на разноски на основа потребности на обособени сфери и не подчинява разходната част на догматични и неточни парадигми. За страдание и този бюджет не съумя да се отърве от непрекъснатите недостатъци - официално разискване на бюджетните доходи и разноски, неявяване на навреме разглеждане и реорганизиране на обществените услуги и действия, тъй че да се реализира по-висока успеваемост на разноските, които се оферират.

Наложително е на основа на досегашния опит, през идната година по време на пролетната актуализация на тригодишната прогноза да се осмисли авансово дали можем да чакаме да решим, който и да е от главните си проблеми - да вземем за пример влошаващата се конструкция на популацията и на раждаемостта, в случай че продължаваме да разчитаме на най-ниското съответствие на разноски към Брутният вътрешен продукт и най-ниския % на данъчна тежест, измерена в съотношението налози - Брутният вътрешен продукт - 23 %, каквото е планувано за 2018 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР